Проверки за състоянието на старите гори започнаха във всичките шест

...
Проверки за състоянието на старите гори започнаха във всичките шест
Коментари Харесай

Проверяват състоянието на старите гори по сигнал на WWF


Проверки за положението на старите гори започнаха във всичките шест държавни предприятия, виновни за ръководството на държавните горски територии в България. Те бяха инициирани със заповед на Министерството на земеделието, храните и горите след сигнал, подаден от природозащитната организация WWF. Документалните и теренни инспекции ще продължат до края на януари и ще се правят редом от държавните предприятия и районните дирекции по горите, оповестиха от природозащитната организация.

Сигналът на WWF е в следствие от разбор, сбъднат посредством неповторимата обществено налична GIS платформа за горите . „ В нея се съдържа доста и детайлна информация за горите в България. Разполагаме с данни за площта, междинната възраст на гората, главния дървесен тип, позволителното за сеч, в случай че има такова, и така нататък за всеки един горски подотдел. Това, както и техническите функционалности на GIS платформата ни разрешиха да проведем камерален разбор, с който установихме, че в някои от оповестените за запазване остарели гори са извършени сечи, което е неприемливо “, разяснява специалистът по природозащитно законодателство на WWF България Добромир Добринов. „ Подобен разбор може да направи всеки, стига да има достъп до интернет и предпочитание. Надяваме се, от ден на ден хора и институции да оценят преимуществата и опциите, които дава платформата и да я употребяват интензивно. “

Проверката на WWF откри, че нарушавания са осъществявани на териториите на всичките държавни предприятия. Най-често става въпрос за осъществяване на разнообразни сечи, макар датиращата от ноември 2016 година заповед на министъра на земеделието и храните, вследствие на която такава активност към този момент е неразрешена в старите гори. Друг публикуван вид нарушавания е обвързван с смяната на номерацията на съответните отдели и подотдели. По този метод се заобикаля забранителния режим и се затруднява контрола, както и напъните на гражданското общество да сигнализира виновните за опазването на горите органи.

Защо са значими старите гори?

Старите гори са последните кътчета дива природа, които са едва повлияни от индивида. Те пазят неповторими образци за естествените процеси в природата и към момента съхраняват генетичното и биологично многообразие, особено за девствените гори, съществували в миналото в цяла България.

Стари гори у нас има най-вече в строго предпазени територии и в икономически сектори, където достъпът към момента е стеснен заради неналичието на горски пътища или заради стръмния релеф. Днес те заемат повърхност не повече от 150 000 хектара, или към 4% от всички гори в страната. Основна опасност за тях е осъществяването на сечи за дърводобив, които трансформират фрапантно характерностите им и водят до загуба на местообитания за техните жители. Някои от тях, като белогърбият кълвач, пернатоногата кукумявка, бръмбърът алпийска розалия, широкоухият прилеп не могат да оцелеят в стопанисвани гори.

Наред с опазването на биоразнообразието, старите гори обезпечават и други екосистемни услуги, които имат основно значение в изискванията на климатични промени, като да вземем за пример водоохранните и водозащитни функционалности, съхраняването на въглерода и така нататък

За да се подсигурява опазването на старите гори в страната ни WWF предлага нарушаванията в тях да се глобяват доста по-строго по отношение на сходни нарушавания в другите горски територии. Нашата цел е да съхраним това скъпо естествено благосъстояние, както и изгодите от него, освен за нас, само че и за бъдещите генерации.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР