Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и

...
Проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и
Коментари Харесай

Проверка установи замърсяване с нефт по плажовете на Приморско, Алепу, Несебър и Ахелой

Проверки по плажната линия на Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой са открили съществуване на така наречен катранени топчета. От екоинспекцията в Бургас са издали наставление към концесионерите за разчистване на плажовете, оповестяват от Министерство на околната среда и водите. Инспекциите са осъществени по голям брой сигнали от жители за съществуване на мазутни топчета на тези места по Черноморието.

В тази връзка Регионалната ревизия насочва запитване до " Морска администрация " Бургас като способен орган по контрола за запазване на морската среда от замърсявания от плавателни съдове.

От отговора излиза наяве, че евентуално се касае за така наречен катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на петрол или нефтопродукти след престой във водата.

След нескончаем престой на дъното на морето те нормално се изхвърлят на брега, смесени с разпилени боклуци, вследствие на мощен вятър и неспокойствие, каквото има през последните дни, са разяснили от " Морска администрация ".

Не е ясно кой е замърсителят

В това положение тези останки не дават опция да се дефинира кой е съответният източник на замърсяването. Подобни замърсявания постоянно са факт отвън териториалното море на България, където е невероятно да се организира следствие, изясняват от Министерство на околната среда и водите.

Единственият вероятен метод за разчистване е механичното им събиране от плажа, за което Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас е издало наставление на концесионерите на съответните плажове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР