Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства

...
Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства
Коментари Харесай

Министър Танева обясни защо е наложена глоба на Милко Калайджиев

Проверки на къщите за посетители, които са построени с евросредства от програмния интервал 2007 – 2013 година са правени, само че мониторингът е почнал след изплащането на дотацията. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БТВ, написа Novini.bg.

Тя добави, че са правени два пъти повече инспекции, в сравнение с е било задължението. Тя изясни, че поради засиления публичен интерес ведомството е проверило безусловно всички къщи за посетители – от 288 при 15 въобще не са функционирали.

„ При 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лева е цялостната глоба или те би трябвало да върнат цялата дотация. Това е за към 158 къщи за посетители – те работят, само че не извършват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20% ”, разяснява Танева. Земеделският министър посочи, че хората всеобща са кандидатствали със повишени бизнес проекти, с цел да получат дотация и не са предполагали, че ще бъдат тествани. Тя сподели още, че измежду тях е и изпълнителят Милко Калайджиев.

Основните нарушавания са свързани с реализацията на приходи от нощувки, кухня и наемане на личен състав. Промени в Закона за земеделските земи ще сложат завършек на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева разгласи, че тези текстове са препоръчани за публично разискване за да се избегне санкция от Европейския съюз.

Тя дефинира измененията като „ техническа редакция ”, тъй като законът се е заобикалял с регистрация на локално юридическо лице. Земеделският министър разяснява, че възбраната остава, само че европейски жители ще имат право да купуват земя.

Министър Танева разяснява, че страната има задоволително механизми, с цел да си върне милионите от горски заменки от интервала 2008 – 2009 година Към момента сумата, която се търси е над 80 млн. лева Парите са отпуснати като държавна помощ. В този интервал са подписани 103 покупко-продажби на по-ниски от пазарните цени, изясни тя.

„ Тези заменки на земи бяха вероятни по настоящото законодателство тогава. Бяха направени поредност от решения, беше натрапен мораториум. Няма подозрение, че това е незаслужено. Вероятността глобите да бъдат платени непринудено е минимална, само че има по какъв начин страната да си събере тези над 80 млн. лева с лихвите ”, добави Танева.

Ресорният министър разгласи, че до края на декември над 1 милиарда лева ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше безапелационна, че се вършат инспекции в цялата страна на стопани, за които се счита, че са получили средства за умъртвяване на свине, само че не са го създали.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР