Проверки.24 часа:27 магистрати не са обявили влогове и имущество в

...
Проверки.24 часа:27 магистрати не са обявили влогове и имущество в
Коментари Харесай

Преглед на печата

Проверки.

" 24 часа ":

27 магистрати не са оповестили влогове и имущество в чужбина, Гешев няма нищо зад граница

27 съдии, прокурори и следователи не са оповестили притежавани приходи и имущество в чужбина. Това стана ясно от известие на прокуратурата във връзка компромат против претендента за основен прокурор, пуснат по-рано през днешния ден. За Иван Гешев обаче инспекцията е посочила, че няма банкови сметки и друго недекларирано имущество.

27-те магистрати и още 11 души от законодателната и изпълнителната власт не са заявили имущество в чужбина, поради което сега са проверявани от Национална агенция за приходите.

На 13 май основният прокурор Сотир Цацаров изискал от шефа на ДАНС цялата информация по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от хора, заемащи висши обществени длъжности, които не са декларирани от тях, излиза наяве от известието на прокуратурата.

На 19 юли 2019 година шефът на ДАНС му изпратил справката. В нея било посочено, че общо 11 лица, заемащи висши обществени длъжности в законодателната и изпълнителната власт, имат персонално или посредством свързани или подставени лица банкови сметки, недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност в чужбина. Както и присъединяване в търговски сдружения зад граница, в това число в офшорни компании, които не са декларирани пред КПКОНПИ.

На 15 август шефът на ДАНС изпратил още една информация. Тя се отнасяла за магистратите, които имат банкови сметки и недвижими парцели в чужбина, само че не са ги оповестили пред Инспектората на Висш съдебен съвет. Те били общо 27 съдии, прокурори и следователи.

Разследване.

" Дума ":

В Англия откриха 39 тела в камион от България

Камион с 39 тела е открит в Грайс, графство Есекс, Източна Англия, заяви БиБиСи. Полицията счита, че камионът е от България и е влезнал в страната в събота пред Северен Уелс.

38 от телата са на възрастни, а едно е на младеж. Британските управляващи работят по идентифицирането на телата.

Шофьорът, който е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е арестуван от полицията.

Местната полиция разясни, че жертвите са открити в промишлен парк " Уотърглейд " в град Грейс, който е на към 36 километра източно от Лондон.

Индустриалният комплекс е до кръстовище и се употребява като паркинг за камиони, които пътуват на юг до пристанище Дувър и Английския канал, макар че не е ясно какъв е бил маршрутът на камиона.

Получен е сигнал от Спешна помощ малко преди 01,40 часа локално време тази заран, откакто бил открит камион с жертви.

Андрю Маринър от полицията заяви, че камионът е от България.

Съд.

" Сега ":

Специализираната прокуратура дава на съд Миню Стайков

Специализираната прокуратура съобщи на съд предприемача Миню Стайков, само че не по първото му дело - за данъчни закононарушения и пране на пари, за което беше арестуван предишния септември, а по следствието за корист с евросредства. Заедно с него на съд отиват още 13 души, измежду които и петима чиновници на Държавен фонд " Земеделие ", съобщи БНР.

Според обвинителния акт в незаконен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.

В момента само Миню Стайков е в ареста. Останалите от групата са на независимост с парични гаранции в друг размер.

Във вторник от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество оповестиха за запорирано имущество на Стайков и девет свързани с него лица на стойност над 134 милиона лв..

Дискриминация.

" Монитор ":

843 инспекции за дискриминация единствено за 9 месеца

843 са формираните преписки в Комисията за отбрана от дискриминация от началото на годината досега, като за цялата 2018 година са били 721 преписките за разнообразни дискриминационни сигнали. Това оповестиха за " Монитор " от КЗД.

Постановените решения до октомври 2019-а са 521, а за цялата 2018 година те са били 511. Самосезиранията за 2019 година са също рекордни за институцията от нейното основаване до момента - 600 на брой, разясняват специалисти от комисията. Според тях тази година се обрисува рекордна и от позиция на постъпилите тъжби и издадени решения за друг тип дискриминация.

Разнообразни са недоволствата до КЗД през годините, най-често са от разнообразни сфери на публичния живот. Налице са такива за нееднакво отношение в опазването на здравето, за дискриминация в региона на образованието, постоянно има сигнали и за ограничение на достъпа на хората до избрани артикули и услуги, както и за недостъпни архитектурна среда и градски превоз за хората с увреждания, разясняват от комисията. Постъпват недоволства за дискриминационна процедура на държавни органи, която визира отводи за разпределяне на обществена помощ, а чести са и жалбите за банкет на първокласници съгласно специалистите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР