Проверката на премиера Бойко Борисов от вторник на строителството на

...
Проверката на премиера Бойко Борисов от вторник на строителството на
Коментари Харесай

Разкопаната река Вит – случаят не е приключен

Проверката на премиера Бойко Борисов от вторник на строителството на автомагистрала " Хемус " при Боаза видимо изглеждаше като изясняване на въпроса изнася ли се баластра от коритото на река Вит за градежа на аутобана. Премиерът предизвести строителите " да не ме скарате с еколозите ", а строителите от своя страна увериха, че баластра не е вадена, а единствено е махан наносен пласт, едвам се обезпечи непоклатимост за 200-тонните кранове, които инсталират гредите за мостовете на бъдещото оборудване. Борисов поръча на строителите и да провеждат среща с риболовния клуб " Балканка " и локалните поданици, които възнамеряват митинг идната събота, с цел да им разяснят какво се прави на мястото и да ги успокоят. Предупреди и институциите да са бързи в реакциите си по тематиката, само че без значение от това досега " Дневник " не получава отговори на отправени въпроси.

Повод за думите на министър-председателя стана сигналът на " Балканка ", че речна баластра от коритото на Вит се употребява за градежа на автомагистралата и това заплашва реката и региона от екокатастрофа. Мястото на дейностите попада в предпазена зона за запазване на дивите птици от мрежата " Натура 2000 ". След като медиите обърнаха внимание на сигнала, в понеделник Министерството на околната среда и водите (МОСВ) първо заяви, че инспекция на Басейновата дирекция и районната екоинспекция не е открила техника в реката и изземане на баластра. Впоследствие ведомството осведоми, че на мястото е осъществявано разчистване на наноси, което било предоставено от регионалния шеф на Ловеч, само че без да е поискано наложителното по Закона за водите позволение. Затова и екоинспекцията в Плевен е издала заповед за прекъсване на всевъзможни действия по разчистване на наносни отсрочения, унищожаване на дървесна растителност, рандеман на баластра и сеч в същия сектор от река Вит, се посочваше в известието.

Влага ли се материал от реката в " Хемус "

От риболовния клуб " Балканка " обаче споделят, че са видели по какъв начин камиони насипват баластра от реката за строителството на бъдещата автомагистрала. Освен че са изпратили сигнали до екоминистерството и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), те към този момент разпространиха няколко къси видеоклипове, които демонстрират машините в региона на реката. Може да ги видите тук.

" Ние го видяхме, камионите стъпваха върху тялото на автомагистралата. Ако този материал се влага, тази автомагистрала няма да изкара и две години , по този метод се основава риск за националната сигурност ", сподели пред " Дневник " Димитър Куманов от " Балканка ". Той уточни, че е елементарно проверимо изказванието на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), че материал от реката не се вгражда в автомагистралата. Изрази обаче подозрение дали Дирекцията " Национален строителен надзор " (ДНСК) ще вземе и регистрира правилно проби. Към момента не е известно дали и какъв надзор е осъществявала ДНСК на правата, както и дали следва да вземе проби от мястото. " Дневник " се обърна към районното министерство, като към момента чака отговори.

" Те (ДНСК – б.а.) сега даже да отидат да вземат проби, аз пипвам бас, че пробите им ще покажат напълно качество ", съобщи Куманов. Добави, че в случай че се стигне до инспекция на насипа за правата, ще упорства да участват и хора от " Балканка " и те да да посочат мястото и метода за взимане на тестът, " тъй като другояче ДНСК ще отиде и ще ни рапортува най-съвършения насип на планетата ". Димитър Куманов прикани и министър-председателя Бойко Борисов да участва: " Готови сме, когато желае, да пристигна с нас на инспекцията, няма да ни вози нас в джипа, ние ще си отидем с наш джип ".

Той попита къде са надзорът и проектантите, които би трябвало да реализират надзор и посочи, че е налице обстановка, в която строителят на автомагистралата се управлява самичък. " В момента тази автомагистрала се извършва по схемата за цялостен инженеринг, тоест строителят е и архитект. Съгласно Закона за устройството на територията проектантите би трябвало да реализират авторски надзор и затова строителят управлява самичък себе си, както си желае . И по тази причина се случват такива неща ", счита Куманов. Тезата на строителя, че на мястото е имало почистване, с цел да се обезпечи постоянна основа за тежките кранове той разяснява малко " нелепости на търкалета " и добави:

" Не им би трябвало 1 километър унищожена река за това нещо. И надолу при Торос са копали по същия метод. Като вършат мостове в дефилета, по какъв начин ги вършат, в случай че не е загадка? " Посочи, че " Балканка " е подала първия сигнал за протичащото се още на 7 ноември и добави, че " в случай че не лъжеха, нямаше да бягат ".

Кой и по какъв начин е упълномощил разчистване на речното корито

След известието на Министерство на околната среда и водите, че почистването на речното корито е предоставено от регионалния шеф на Ловеч, само че без да изиска наложително позволение, и поръчката на Борисов, че в случай че бъдат открити дейности отвън обсега на заповедта на регионалния шеф, отговорните ще бъдат глобени, наподобява топката е в ръцете на регионалния шеф. Според Закона за водите регионалният шеф носи отговорност за речните корита отвън урбанизираните територии и следва да разпорежда публични поръчки за плановите им почиствания. Информация за оповестяването на сходен търг липсва на уеб страницата на Агенцията по публичните поръчки, както и на страницата на регионалната администрация. Областният шеф може и непосредствено да разпорежда разчистване на речно корито, когато междуведомствена комисия откри, че е належащо изземване на наноси поради риск от наводнения. Дали подобен риск съществува за региона в другояче сушавата 2019-а година към този момент не е известно.

" Дневник " опита да се свърже с администрацията на регионалния шеф на Ловеч за коментар. Оттам обясниха, че на 19 ноември Ваня Събчева е в командировка, отхвърлиха контакт с пиара и дадоха обещание, че ще се свържат с редакцията в границите на деня. Обещанието остана на думи.

Има ли заплаха от " разчистване " и на други реки

" Маскирайки цялата работа като " почистване на речни корита ", тези хора, отпред с премиера, явно са решили да изкопаят всички реки по протежението на автомагистралата. Там има безвъзмездна баластра. Като им мине номерът с чистенето на речното корито на Вит, вие по какъв начин мислите, дали няма да приложат същия номер на всички останали реки, познавайки метода на мислене на премиера ", попита през днешния ден Димитър Куманов. Неговото съдружие " Балканка " до момента е внасяло редица тъжби, в това число в Европейската комисия, поради нарушавания на водни наставления, свързани с водните електрически централи по българските реки.

Куманов уточни, че с изкопните работи на р. Вит се основава опасност от наводнения на обитаемоте места по поречието. Наред с риска от наводнения, той посочи и че с сходни действия реките се вкопават в коритата, качествата им да се пречистват сами понижават, подпочвените води падат и се основава риск от понижаване и замърсяване на питейните води.

" Ще ни провокират да съберем доказателства за тези неща и да изпратим уведомления до всички способени организации, дирекции и така нататък в Европейската комисия. Те ще бъдат осведомени по какъв начин се строят автомагистралите в България – коридори на Европейски Съюз, за които са изхарчени милиарди европейски средства ", сподели Куманов. Магистрала " Хемус " се строи с финансиране от националния бюджет, само че Куманов уточни, че предпроектните и прединвестиционни изследвания, както и отчетите по оценка на влияние и оценка на съгласуемост са финансирани със средства на Европейски Съюз.

" Вследствие на тази активност ние има голям риск да им спрем парите за автомагистралата до Гърция , тъй като те явно ще вършат същото нещо и в Кресненското дефиле ", счита още Куманов. " Имаме ясно обръщение към министър-председателя: Човече, стой се в точния момент, преди да е станала огромната пакост ", обърна се той към Бойко Борисов.

Искания за уволнения в три институции

Димитър Куманов съобщи още, че " Балканка " упорства да бъдат уволнени шефът на Басейновата дирекция, чиято инспекция откри липса на техника на мястото, регионалният шеф на Ловеч, тъй като той " не може да разпорежда почистване на речно корито на компания X и Y без търг " и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

" Мотивите ни за уволняване на министъра са, че на 7 ноември им изпратихме отчет за това, което става, и те първо се пробваха да прикрият, казвайки, че не могат да заловен никого, след това измислиха това почистване на речно корито ", изясни той.

Куманов уточни, че е подготвен да се отзове на обявената от премиера Борисов среща със строителите. Посочи обаче, че е по-важна друга среща, за която сдружението " Балканка " е настояло в сигнала си от 14 ноември. " Поискахме среща тук в Министерство на регионалното развитие с министъра, с АПИ, ДНСК и Камарата на инженерите в капиталовото планиране и преди да отидем там на обекта, желаеме тук среща с тях. Да ги забележим тези хора въобще съществуват ли – голяма автомагистрала се строи, тях ги няма. Тази среща я поискахме на 14 ноември и от този момент царува гробна тишина ", уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР