Проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в държавното

...
Проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в държавното
Коментари Харесай

Повече фирми ще участват в обществените поръчки

Проверката на Министерството на районното развиване и благоустройството в държавното сдружение " Автомагистрали " е завършила и съответствува с отчета на сметната палата. Това съобщи отрасловият министър Виолета Комитова на взаимна конференция с министъра на стопанската система Кирил Петков.

Комитова уточни, че отчетът демонстрира по какъв начин сдружението е пренебрегнало пазарната стопанска система и конкуренцията, като даде образец с компания, получила  100 млн. лева задатък за една нощ. " В нашето комерсиално сдружение са били избрани, примерно, 500 млн. лева с министерско разпореждане за свлачища, избрани са 84 обекта. Около половината от тези пари са раздадени на 25 компании предплатено през декември 2019 година Към днешна дата, година и половина по-късно има изпълнен план единствено по едно свлачище – на Рилския манастир ", обясни Комитова.  

83 свлачища към 1 юни са без разрешителни за градеж. Срокът на договорите им е 2-годишен, до края на 2021 година " Нашата паника произлиза от това, че откакто за година и половина не са били издадени плановете на хартия, в оставащите 6 месеца, в които има и зимен интервал, възможностите да се завършат тези планове са минимални ", сподели районният министър и добави, че такава скица се следи и при строителството на автомагистрали.

Тя посочи, че 1,5 милиарда лева са отпуснати предплатено към 50 компании. Според нея като се изключи че няма публични поръчки за въпросните планове, цените на всяка услуга са били определяни по оферта на компанията реализатор: " Цените в строителството се дефинират, откакто плана го има на хартия, с доста проекти, чертежи, калкулации, документи и количествено-стойностни сметки, в които написа – ще има бетон 100 кубика, желязо еди-колко си тона и така нататък Накрая това се трансформира в една обща планирана стойност за съответния развой. Предприет е голям капиталов риск да се раздават пари на компании, които не са били нужни към 2019 година, защото не е имало подготвеност “, посочи Комитова.

Тя посочи, че това са неприемливи пропуски от страна на шефа на „ Автомагистрали “ Стоян Беличев, който ще бъде отхвърлен от поста.

По думите на министъра на икономиката Кирил Петков проблемите в Министерството на икономиката и районното министерство са доста общи – в областта на автомагистралите и язовирите. " Едни големи сдружения – „ Автомагистрали “ и „ Държавна консолидационно компания “, служат за шапки, с цел да се избегнат публични поръчки. Посоката оттук насетне няма да е просто да сме сигурни, че публичните поръчки са направени по почтен метод, само че има и съставен елемент за икономическо развиване ", заяви Петков. И добави, че за 416 язовира – 82% от договорите са сведени до седем компании от ДКК. От тях има единствено 10 приключени язовира, които не са пуснати в употреба.

" Тези 416 язовира могат да имат 416 плана, 416 надзора и 416 компании, които да строят, това са над 1200 компании. В момента имаме седем. Тези 1200 компании можеха да се финансират през ББР ", посочи министърът на стопанската система.

" Да върнем публичните поръчки, там където би трябвало. Не съм съгласна при строителство на пътища и автомагистрали да се ползва процедурата " инженеринг " - една и съща компания проектира и строи даден обект. Ако има 84 свлачища, би трябвало да има определени 84 плана, 84 надзора и 84 строителни компании-изпълнители ", сподели и Комитова.

По думите ѝ моделът би трябвало да се насочи в друга посока – към дребните и междинни компании, " които са гръбнакът на междинната класа ". 

Добрата вест съгласно Кирил Петков е, че след осветляването на този метод на правене на бизнес, обществото към този момент няма да го приема. Той разгласи и че идната седмица Българската банка за развиване към този момент ще има работещ контрол, а ремонтираните язовири ще стартират да се пълнят.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР