Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем

...
Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем
Коментари Харесай

Нямало нарушения в работата на персонала от дома за хора с деменция

" Проверката на организацията за обществено подкрепяне откри, че не можем да приказваме за непочтеност в дома в Горско Косово. Тя не установи нарушавания на личния състав ". Това съобщи общественият министър Деница Сачева пред bTV.

Припомняме, че преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 година в дом за хора с деменция. Внезапна инспекция на специалисти е установила извънредно неприятни условия на живот в обществената институция в с. Горско Косово.

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14. Всички от тях подлежат на закриване в дълготраен интервал, разяснява министърът на обществената политика. По думите й те са построени в непригодни за задачата здания - учебни заведения, някогашни казарми.

" Битовите условия в огромна част от тях не са положителни. Затова до 4-5 години те би трябвало да бъдат трансформирани в центрове за настаняване от фамилен вид ", изясни министърът.

По думите й инспекцията е посочила, че не може да се приказва за непочтеност от страна на личния състав. Хората там са в тежко положение, над 80-годишни, посочи тя.

Този случай ни дава мотив да приказваме още веднъж за Закона за обществените услуги, означи още Сачева. Тя бе безапелационна, че в този закон няма текстове за извеждане на деца от фамилията без правосъдно решение.

В случаите, в които има тежко принуждение и опасност за живота и здравето на детето, то се извежда от фамилията, само че по-късно то би трябвало да бъде доказано от съда. Над 1800 деца са останали в своите фамилии точно след намесата на обществените служащи, означи Сачева.

Тя беше безапелационна, че биологичните фамилии и техните права се пазят до последно. Детето се извежда едвам тогава, когато няма различен вид, уточни Сачева.

Социалният министър изясни още, че поради дефицита на фрагменти на пазара на труда страната ще се опита да обхване младежите на възраст сред 18 и 29 години, които нито учат, нито работят.

" Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на документ за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани служащи в България. Ще предложим пакет от ограничения за по-бързия им достъп до пазара на труда ", добави Деница Сачева. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР