Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност

...
Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност
Коментари Харесай

Прокуратурата възложила проверка на ТЕЦ-овете заради опасност за екологичната сигурност

Проверката на 4-те ТЕЦ-а е предоставена, поради информация за заплаха за екологичната сигурност на България, сподели представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, представена от " Фокус ".

Тя засяга инспекцията от страна на екоминистерството на " Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация - Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД. Главният прокурор е оповестил период от 1 месец за инспекция на ТЕЦ-овете. Той може да бъде продължен до три месеца.

" С оглед интензитета на подхванатите дейности чакаме този период да бъде много по-кратък от заложения в началото от основния прокурор ", разясни Арнаудова.

Тя уточни, че във вторник ръководителят на ДАНС е докладвал на основния прокурор, че е налице заплаха за екологичната сигурност на България вследствие на активността на четирите ТЕЦ-а. Арнаудова добави, че информацията е систематизирана в информация, в която имало данни, че вследствие на погрешно потребление на избрани уреди и взаимно горене на въглища и боклуци се получава замърсяване на околната среда.

Арнаудова сподели още, че на провело се работно заседание с присъединяване на основния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и ръководителя на ДАНС е връчено на министъра на околната среда и водите разпореждане за предписание на незабавна инспекция. Работата по нея е почнала нощес.

Според Арнаудова на мястото в ТЕЦ-овете са открити отпадъците, които са се изгаряли. " Възложили сме документална инспекция на всички документи, съпровождащи изгарянето на другите боклуци - дали е било в сходство с даденото позволение, дали е превозено по надлежния ред и какво е било изгорено ", съобщи Арнаудова. По думите и екипите са траяли инспекцията си през нощта и са траяли в сряда.

" Горена е биомаса и RDF боклуци, които като независимо горене не съставляват проблем, само че е налице противоречие сред позволеното по комплексното позволение на съответните ТЕЦ-ове за потребление на материали в процеса на горене ", съобщи Арнаудова.

Тя добави, че в случай че контролният орган, на който е предоставено осъществяването на обща надзорна инспекция, откри, че са налице данни за осъществено закононарушение, той е длъжен да уведоми основния прокурор, с цел да се предприеме наказателно гонене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР