Проверка за сигурност: турското оръжие срещу несъгласнитеПреди да бъдат наети

...
Проверка за сигурност: турското оръжие срещу несъгласнитеПреди да бъдат наети
Коментари Харесай

Проверка за сигурност: турското оръжие срещу несъгласните
Пре

Проверка за сигурност: турското оръжие против несъгласните
Преди да бъдат наети на работа в турските държавни дружество претендентите би трябвало да преминат по този начин наречената „ инспекция за сигурност “. Ако човек не я премине, тогава не получава работата. Такива са от ден на ден хора в Турция.

„ Завършил си висше обучение и си търсиш работа, само че на вятъра. Вече даже не ти се желае да работиш по специалността – медицина “, споделя 26-годишен кюрд, полежал анонимност. През предходната година той е приключил университет и може да работи като доктор, само че както доста други жители на Турция, той не може да си откри работно място, тъй като не е минал инспекцията за сигурност.

Както излиза наяве от един от членовете на Декрета за изключително състояние, всички претенденти за държавна работа би трябвало да преминат сходна инспекция. За мнозина това на процедура значи възбрана за работа в бюджетната сфера. И даже някои частни компании организират сходни инспекции, въпреки че частниците сами могат да вземат решение какво да вършат при наемането на работа. Броят на хората, които не устоят инспекцията и въпреки всичко получават работа, е много дребен.

Да си кюрд и/или ляв в Турция е рисково

26-годишният доктор е научил за несполучливата инспекция от публично писмо, което е получил през декември, до момента в който е чакал да бъде нает на работа. “Не чаках подобен излаз. Не съм измамен под правосъдна отговорност, не съм правил никакви нарушавания. Освен това не членувам в никакви организации “, съобщи кюрдът.

Той споделя, че приятелите, с които се е учил дружно и които, както и той, не могат да си намерят работа, или са кюрди по народност, или са с леви възгледи. Или и двете по едно и също време.

Мнозина от тези, които не са съумели да си намерят работа, не са поискали да потърсят правата си по правосъден път, продължава описа си младежът. Но той самият е подал тъжба през март. Съдът е изискал от полицията и специфичните служби информация за резултатите от инспекциите. Какво е открито 26-годишният доктор по този начин и не разбрал, тъй като всичко е била „ изцяло засекретено “. Каква е повода за „ неуспеха на инспекцията “ също не излиза наяве.

Турция се стреми да „ подсигурява живота на страната “

Министерството на здравеопазването на Турция също е предоставило пояснение в съда. От документа излиза наяве, че ведомството пази дейностите на своето държавно управление. Целта на инспекциите за сигурност – в светлината на предателския опит за прелом от 15 юли 2016 година е да се избегне хората, които имат връзки с терористични организации, представляващи заплаха за нашата национална сигурност, да работят на държавна работа, а също по този начин да се подсигурява по-нататъшния живот на страната “.

Сердар Атаман – юрист на кюрдския доктор. „ Не ни дават да забележим резултатите от инспекциите за сигурност, заявявайки, че това е държавна загадка “, възмущава се той. Според него управляващите са взели решение, изхождайки от политическите възгледи на роднините на неговия клиент или на самия него, което не е нелегално. Например, отводът е необорим с това, че бащата е членувал в лявата Партия на труда, а самият доктор е взел участие в проява на прокюрдската Партия на демократичните нации, която е упрекната в тероризъм. „ За страдание, съдът одобри тези доводи. Проверките за сигурност се организират своеволно, те нямат юридически пиедестал “, съобщи юристът.

Държавата сътвори оруелски свят

Илкер Акджасой работи в профсъюза на служащите в образованието и науката. Той споделя, че резултатите от инспекциите за сигурност се оповестяват устно. Но това е нелегално. На хората се лишава правото да работят.

“Не става дума за това, че някой носи наказване за несъмнено нарушаване. Просто споделят: човек има връзки с терористични организации. Всичко се споделя устно, няма никакви документи. Това показва манталитетът на страната, тъй като няма нито юридически учредения за инспекциите, нито отчетност “, съобщи Акджасой.

Служител на кадровия отдел на един от държавните университети, който също пожела анонимност, споделя, че инспекциите за сигурност се организират все по-често и в университетските кръгове. „ Разследванията, които по-рано са продължавали до два месеца, в този момент лишават 15-20 дни “, сподели той. При това за него „ инспекциите за сигурност “ еднопосочно значат следене от тайните служби. „ Никога не съм мислил, че страната ще сътвори подобен оруелски свят. Но ние виждаме, че тя има подробна информация за това, кой къде е бил “, съобщи университетския чиновник. /БГНЕС

----------

Бурджу Каракаш, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР