Проверка относно сигнали за предстоящ недостиг и ново драстично повишаване

...
Проверка относно сигнали за предстоящ недостиг и ново драстично повишаване
Коментари Харесай

Мая Манолова: Спешно трябват търгове за добив на дървесина

Проверка по отношение на сигнали за иден дефицит и ново фрапантно повишение цената на дървата за огрев за идния отоплителен сезон направиха през днешния ден в Кюстендил Мая Манолова и представители на Изправи се България.

Равносметката е, че дърва няма, множеството хранилища са затворени, а тези, които работят, записват за края на септември с ангажимента, че не подсигуряват доставка и цена, сподели по-късно на конференция Манолова. Тя уточни, че сега цената на кубик е към 190 лева

"Реално няма дърва за огрев, които да се оферират в складовете и да са добити за популацията, тъй като огромните ползватели на дърва са вдигнали изкупните цени и действително компаниите, които добиват, нямат интерес да ги карат за популацията ", уточни Манолова. Тя добави, че за Южна България става въпрос за предприятието за когенерация в град Стамболийски.

"Там един кубик се заплаща против 208,80 лева, което е доста повече, от това, което търговците могат да получат от популацията. 210 лева за кубик дърва е неуместно, предвид на приходите на българските жители ", сподели Манолова. Тя добави, че с оглед повишаването на природния газ, е ясно, че хората стартират да търсят различни способи да се отопляват, което обуславя и голямото търсене на дървесина.

"Обръщаме се към служебното държавно управление - има голям проблем. Голяма част от българите ще се топлят тази зима на дърва, само че дърва няма, а цените са безумно високи. Трябва да бъдат подхванати незабавни ограничения. Обръщаме се към министъра на земеделието, който е принципал и на горските стопанства. В незабавен порядък би трябвало да бъдат оповестени търгове за рандеман на дървесина, като тези търгове са със изискване - 70 % за популацията, или даже 100 %, тъй че хората да получат дървесина. Вече подписаните контракти, поради форсмажорната обстановка, също би трябвало да бъдат изменени. Министърът на земеделието би трябвало да предприеме незабавни дейности - срещи, контакти, в случай че би трябвало и напън върху огромните ползватели на дървесина. Нека тези производители проявят обществена отговорност и да редуцират производството си, което работи с съществена суровина дървесина, най-малко, до момента в който популацията се достави с дърва за огрев за идната зима ", сподели Манолова.

Тя уточни, че това е ангажимент на служебното държавно управление, тъй като обстановката през октомври и ноември ще ескалира.

"Не молим за прекъсване на износа, тъй като дървесина сега не се изнася, и в случай че има такава - тя е в минимални количества. Ако ограниченията, които предлагаме, не доведат до рухване на цената, тогава държавното управление би трябвало да постави таван, като над него страната компенсира тези, които добиват и продават дървесина. Този таван би трябвало да бъде на търпими равнища в границите на 100-120 лева, не повече ", сподели още Манолова.

Тя уточни, че сега има неотложни проблеми, които тревожат хората, а с изключение на дървата за огрев, те се вълнуват от цените на природния газ, бензина и дизела.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР