Проверка назначи и Окръжната прокуратура в градаЗа 4 месеца 2

...
Проверка назначи и Окръжната прокуратура в градаЗа 4 месеца 2
Коментари Харесай

Медицински одит в сливенската болница заради смъртта на бебе

Проверка назначи и Окръжната прокуратура в града

За 4 месеца 2 смъртни случая разтресоха АГ-отделението на регионалната многопрофилна болница " Д-р Иван Селимински " в Сливен. На 17 август т.г. при раждане тук умря 33-годишната Ренета Томова, а роденото от нея момиченце оцеля. На 11 декември момиченце с тегло 3,7 кг се роди мъртво, околните на родилката Галя Желязкова, на 27 години, считат, че най-малко на 80 % виновността за това е на лекарите. И в двата случая е намесено името на завеждащата на отделението доктор Татяна Пашева.

Според шефа на болничното заведение доктор Васислав Петров раждането във вторник не е водено от доктор Пашева. Тя се пробвала да помогне, като форсира раждането, тъй като се схванало, че сърдечните тонове на раждащото се бебе забавят ритъма си. Въпреки това плодът се появил мъртъв на този свят, траялата към час по-късно реанимация не помогнала.

Съпругът на родилката Пламен и околните й са на мнение, че нямало да се стигне до нещастието, в случай че раждането е направено със секцио още в понеделник, когато дамата постъпила в отделението. По думите им, през цялата нощ тя имала болки и молела раждането да стартира, само че лекарите изчакали до сутринта. За роднините на родилката появяването на мъртво бебе е необяснима, още повече, че бременността на Галя протекла обикновено, а след самото раждане имала единствено един тегел. Те са безапелационни, че ще си търсят правата по правосъден ред.

Д-р Васислав Петров заяви през вчерашния ден, че по случая е разпоредена вътрешна инспекция. Самият той е изискал и инспекция от страна на Медицинския одит в София, която може да приключи до края на тази седмица. Пак в сряда била направена и аутопсия на мъртвото бебе, чийто резултати ще излязат публично до 2 седмици.

Упрекът на околните към доктор Пашева е, че при опита си да форсира раждането, тя почнала мощно да притиска корема на дамата. За сходни способи докторката бе упрекната и от роднините на Ренета Томова, даже се заприказва, че тогава тя натискала с лакти и с удари корема на родилката и дори скачала върху него. Тогава от болничното заведение отхвърлиха да са прилагани сходни безчовечен способи, само че въпросителните по този случай към момента остават.

И по двата случая Окръжната прокуратура в Сливен е завела досъдебни производства. Това за гибелта на родилката Ренета Томова към момента не е завършило, чакат се още мнения на специалисти, оповестиха от там. Разследването по случая с бебето на Галя Желязкова пък е в самото си начало, към този момент то е против незнаен причинител.

Самата доктор Татяна Пашева от сряда е в отпуск, споделиха от болничното заведение в Сливен. Тя признала, че двата случая са й пристигнали допълнително, смутена е и най-вероятно от Нова година ще напусне непринудено работата си. След като през лятото публичното мнение се насочи против нея поради гибелта на родилката Ренета, районната гилдия на БЛС в Сливен популяризира декларация в нейна отбрана, като напомни, че през 2017 година лекарката била оповестена на общинския съвет в града за " Изявен жител на Сливен ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР