Проверка на социалното министерство в дома за хора с деменция

...
Проверка на социалното министерство в дома за хора с деменция
Коментари Харесай

МТСП не откри нарушения на персонала в дома в Горско Косово

Проверка на общественото министерство в дома за хора с деменция в Горско Косово, за който Омбудсманът алармира, че обезпечава безчовечен условия и в който за последната година са умряли 24 души, не е разкрила нарушавания в работата на личния състав. Това заяви общественият министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

" Проверката на Агенцията за обществено подкрепяне откри, че в тази ситуация не може да приказваме за непочтеност от страна на чиновниците на дома. Починалите хора са много възрастни, над 80-годишни. Един от хората е умрял безусловно на първия час, откакто е настанен в дома. Така че ние няма какво да установяваме, което да ни тормози от позиция на хората, само че от позиция на битовите условия има какво да се желае. Проверката на прокуратурата не е завършила, само че нашата инспекция не установи нарушавания, които да демонстрират непочтеност от страна на личния състав ", заяви Сачева. Тя обаче призна, че личният състав има нужа от спомагателна подготовка.

По думите й макар, че цифрата на умрелите в дома звучи стряскащо, би трябвало да се приказва с обстоятелства - по данни на Световната здравна организация смъртността в резултат на деменцията се увеличавала двойно в последните 5 година, като това било причина номер 7 по смъртност наедно със сърдечно-съдовите и раковите болести. 

Само преди два дни синът на човек, умрял в дома в Горско Косово, описа, че не е бил допускан да види в какви условия живее татко му, а се е срещал в него единствено в стая за свиждания. Баща му прокиснал в дома единствено 45 дни, макар, че е бил физически здрав, въпреки и с деменция вид Алцхаймер, като не е получил даже смъртен акт и не знае каква е повода за неочакваната му гибел.

По данни на МТСП домовете за хора с деменция у нас са 14, като, по думите на Сачева, всички те подлежат на закриване и трансформирани до 4-5 година в домове от фамилен вид с по-добри битови условия и със особено анагиран за задачата личен състав.

 

УСПОКОЕНИЕ:

Сачева уточни, че въпросът с дома в Горско Косово дава следващ мотив да се приказва за закона за обществените услуги, който неправилно е бил възприеман като опасност за българското семейство. Именно заради това влизането му в действие бе отсрочено с шест месеца по предложение на народните представители. " Той предвиждаше да има Агенция за качеството на обществените услуги, да има стандарти за хората, работещи там, както за техните професионални умения, по този начин и за заплащането им ", сподели общественият министър. Тя изясни, че обществените услуги, които се отнасят до бездомни хора, възрастни, хора с увреждания, с психологични проблеми, изоставени деца и други, се правят главно от общини. " Ако общината няма опция да прави тези услуги, подписва контракт с неправителствена организация, като това важи за едвам 15% от случаите. Неправилно е да се счита, че страната не може да управлява неправителствените организации ", акцентира тя.

По думите й няма подобен текст в закона, който да планува извеждане на деца без правосъдно решение. " Разбира се, в случаи, когато има принуждение над детето, то се извежда от фамилията, само че единствено след решение на съда. Това, което се случи (истерията срещу приемането на закона за обществените услуги - бел.ред.), в своите корени се дължи на това, че имаме съграждани, които са в брак с чужденци и са потърпевши от съответните служби на други страни. Може би към 70 са тези случаи - главно с бракове в Норвегия, Германия, Холандия, Италия, даже един от сигналите е от Хаити. Може би към тези проблеми покълнаха страховете, че се внася непознат модел, който заплашва децата. Категорично мога да кажа, че българското държавно управление не организира такива политики, акцентира общественият министър. По думите й над 1800 деца са останали в фамилиите си с помощта на обществените услуги у нас.

По думите й ну нас няма и нито едно дете, което да е изведено от фамилията поради беднотия. " Гледането на детето не се изчерпва с парите, които родителят получава, а с родителския потенциал, с отговорността на родителя към детето. Няма случай дете да е извеждано и да е давано непосредствено на приемно семейство. Винаги се търси разширеното семейство преди всичко - баба, дядо, чичо, вуйна, непосредствен родственик. Детето се извежда едвам тогава, когато няма никакъв различен вид ", безапелационна бе тя.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР