Проверка на Министерството на околната среда установи, че местният зоопарк

...
Проверка на Министерството на околната среда установи, че местният зоопарк
Коментари Харесай

МОСВ: Зоопаркът в Разград изпълнява изискванията за отглеждане на лъвове

Проверка на Министерството на околната среда откри, че локалният зоопарк в Разград извършва условията за развъждане на лъвове. Ведомството стартира инспекцията, откакто локални алармираха, че лъвът в градския зоокът си е наранил крайници и се нуждае от помощ, предава БТВ.

Това, че лъвът е почнал да куца, е ветеринарен проблем, а не нормативен, споделят още от министерството. Зоопаркът в Разград работи с изминал лиценз, само че съгласно контролния орган, това също не е проблем, защото аплайват за нов. Преди време на същото място имаше проблем с лъва Асен и с лъвчетата Терез и Максуд.

Лъвът Любо и лъвицата живеят в клетка четиресет квадрата в Разград. Лъвът Славчо се шири в клетка от един декар в зоопарка в София.

„ Да има почва, да има трева, да има пясъчни зони, тъй че да не се повреждат лапите му”, изяснява Радко Сертов от столичната зоологическа градина.

Клетката е била от бетон, само че върху него насипаха почва, тъй че софийският лъв върви и спи върху почва. Разградският стъпва върху камъни и трошляк.

„ По принцип той го претърка нещо и раната след това се възпали”, изяснява пък доктор Михаил Балтаджиев от зоопарка в Разград.

Заради раната от две седмици разградският лъв куца. Клетката му е толкоз огромна, колкото изисква законът. Зоопаркът е с изминал лиценз, само че кандидатства за нов, по тази причина министерството на околната среда не може да се намеси.

„ Той е доста необикновен зоопарк, зоопаркът в Разград, той не може да бъде затворен по този начин чисто да сложите една врата и да кажете дотука за посещението”, споделя Валери Георгиев от Министерство на околната среда и водите.

Разградският зоопарк е в градския парк и няма стена, няма ограда. Терез и Максуд - лъвчетата, за които имаше митинги с искане да бъдат изпратени в чужбина, с цел да се грижат за тях добре, също са от зоопарка в Разград.

„ Не единствено Разград, където и да е за мен е недопустимо да се отглеждат котки в кафези вид „ баня ", споделя Радо Сертов от зоопарка в София.

Върху мокрите плочки лъвът се хлъзга непрекъснато и си наранява лапите. В софийския зоопарк смениха плочките със специфична настилка, подобаваща за лъвове. В разградския зоопарк също вършат ремонт и, кой знае, разградският лъв Любо, може би един ден, също ще стъпва върху трева, а не, както в този момент, върху камъни.

Кюстенлдския зоопарк, също отглежда лъв, макар че паркът е с лишен лиценз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР