Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север

...
Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север
Коментари Харесай

Плажът с разрушени дюни "Камчия север" нямал стопанин

Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север 1 е открила " разрушена целокупност на дюната ", за което е подаден сигнал до прокуратурата, заяви ведомството. Сигнал за унищожаване на дюни бе подаден през вчерашния ден от екоорганизации, които влизат в състава на обединението " За да остане природа в България ".

Няма собственик на тази част от линията, с цел да може незабавно да се потърси отговорност според контракта, оповестява още ведомството на Ангелкова.

Министърът разясни, че се чака прокуратурата да направи инспекция, с цел да се откри кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с цел да се обясни дали тези дюни са нанесени в профилираната кадастрална карта според условията. Там са разказани дюните, които са предпазени. Ако се откри нарушаване, прокуратурата ще реши дали е закононарушение по Наказателния кодекс, където за такива нарушавания има санкция до 10 хиляди лева и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за предпазените територии, в случай че се откри, че дюната попада в тях, сподели министърът.

Междувременно от профила си във " Facebook " Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България, отбелязва, че министърът на туризма е " пропуснала да изясни за какво в кадастъра липсват пет плажа " Камчия север - 1, 2, 3, 4, и 5 " с обща повърхност 168 декара. Както и за какво са неохраняеми - т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия. "



Министърът показва, че министерството й предложило признатите промени в Закона за устройство на Черноморскот окрайбрежие точно с цел да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпореждания както във връзка с запазване на дюните, по този начин и във връзка с неохраняемите плажове, с цел да се предотвратят случаи като този.

Тя добави, представена от пресцентъра си, че екипите на Министерството на туризма ревизират и неохраняемите плажове, само че първо са тези, които са отдадени на концесия и наем.

Строителството върху дюните е безусловно неразрешено, показва Ангелкова, като цитира член 17 от настоящия закон. " Това значи, че в случай че има такова, то е нелегално и неотложно би трябвало да бъде отстранено ", афишира тя.

След като започнаха митинги против измененията в закона, които не разрешават дивото къмпингуване, Ангелкова в този момент изяснява, че в началото в границите на показаните оферти Министерството на туризма е изразило негативно мнение, тъй като всички оферти би трябвало да бъдат разисквани оптимално необятно. " Но в границите на полемиката и след удължаването на периода обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията би трябвало да се взимат в режим на разговор, уравновесено, с присъединяване на всички заинтригувани страни, с цел да се подсигурява опазването на околната среда ", показва министърът.

Заявява, че министерството подкрепяло къмпингуването и се надява, че " дружно ще намерим нужния баланс ".

В понеделник министрите, които имат отношение към закона ще обсъдят основаването на наредбата, с която тъкмо ще се опишат детайлите, с които се регламентира къмпингуването. " Важно е това, което се одобри като правила, да бъде изпълнимо и потребно. Още при започване на идната седмица ще може да съобщим какви са първичните диалози и полемики, които сме стартирали. Веднага по-късно и в необятен формат, с всички заинтригувани страни, ще стартира разискването. До влизането в действие на наредбата се отсрочва действието на тези текстове на закона ", показва още Ангелкова.

Междувременно протестиращите против възбраната на дивото къмпингуване желаеха президентът да наложи несъгласие на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР