Проверка на инспекцията по труда и на здравната служба в

...
Проверка на инспекцията по труда и на здравната служба в
Коментари Харесай

50 български работници живеят на строеж в Хановер

Проверка на инспекцията по труда и на здравната работа в Хановер откри, че хигиеничните условия на строителната площадка на някогашния хотел „ Маритим “ в немския градса неприемливи, показва БГНЕС.

Внезапна инспекция на здравни и трудови инспектори във вторник разкрила неприятни хигиенични условия на строителната площадка вътре в хотела против постройката на новото кметство в Хановер. Там към 50 най-вече български служащи са били ангажирани с къртенето на бетон навътре в постройката и е трябвало да спят на строителната площадка и в пространства, в които са открити нездравословни за здравето субстанции.

Сега строителната компания е напрегнат.

„ Те живееха там без питейна вода, без санитарни пространства и мивки “, удостовери информацията на „ Хановерише Алгемайне Цайтунг “ (ХАЦ) ръководителят на инспекцията по труда Бернд Рийз.

Веднага е било неразрешено нощуването в постройката, в която са открити нездравословни субстанции.

Проверяващите са били сюрпризирани, че по време на визитата им на строителния обект не е имало „ строителен началник, който да приказва добре немски език “. Един от служащите се е опитал да влезе в ролята на неприятен преводач.

Това е повода за през днешния ден да е планувана нова инспекция на обекта. Централната на строителната компания в Берлин е била предизвестена да обезпечи началник, с който да може да се комуникира обикновено.

По време на днешната инспекция би трябвало да бъдат разисквани въпросите с сигурността на труда и почистването на замърсители. Ще бъдат връчени и писмени указания за хигиеничните ограничения против разпространяването на ковид.

Ръководителят на инспекцията отхвърли да направи връзка с обществено обсъжданото настаняване на евтина работна ръка в месопреработвателната индустрия.

„ Там става въпрос за спане в общи пространства. В този случай служащите бяха настанени в стаи с по едно и две кревати, мебелировката беше наред “, споделя Рийз.

Липсата на пространства за миене и къпане обаче не предстои на коментар. Трябва да се откри и дали по време на работата си служащите са спазвали нужната отдалеченост.

„ Стандартите би трябвало да се съблюдават и да ни се показват като част от оценката на риска “, съобщи Рийз. Компанията получи период от една седмица, с цел да показа идея за хигиена.

Изданието допуска, че чиновници в намиращи се в близост офиси са подали сигнал в полицията в края на предходната седмица, че служащите са принудени да спят в постройката на някогашния хотел. При инспекцията е открито, че по первазите на прозорците са оставени да съхнат запотени обувки и има прострени панталони.

Фирмата „ A&S Betondemontage “, чиито ограждания са към постройката от година и половина, отхвърли да разяснява събитията.

„ Очевидно поръчката по събарянето в този момент е сложена по друг метод “, сподели единствено съсобственикът Хинрих Детмеринг. Фирмата отхвърля да бъде свързвана със протичащото се в хотела, по тази причина преди седмица са отстранени банерите и логото ѝ, а до края на седмицата следва да се отстранят и оградите.

От 2015 година парцелът принадлежи на дъщерната компания на основаната в Берлин „ Intown “ – благосъстоятелност на „ Linaeo Group “, която се занимава с капиталова активност в целия свят. На въпрос вестника говорителна компанията изясни, че компанията желае да преустрои постройката от 60-те години в нов съвременен хотел. На процедура, обаче, от години там не се прави нищо, като се изключи че парцелът е нает от града за 6 милиона евро с концепцията в него да бъдат настанявани краткотрайно мигранти.

Върху 160 страници са разказани в детайли нездравословните за здравето строителни материали като азбест, които са употребявани при строителството на постройката и които следва да бъдат отстранени, като сумата за това ще възлезе на към 2 милиона евро.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР