Проверка на ДНСК на строежа ITower откри нарушения. Контролният орган

...
Проверка на ДНСК на строежа ITower откри нарушения. Контролният орган
Коментари Харесай

ДНСК спира строежа на ITower, Спецпрокуратурата поема казуса. Замесен е и Боил Банов

Проверка на ДНСК на градежа ITower откри нарушавания. Контролният орган стопира градежа на постройката, а ВАП - разпоредила инспекцията, препраща отчета на Специализираната прокуратура. В обстановката изплува и името на министърът на културата Боил Банов, който съгласувал плана по молба на заинтригуваните, само че нарушил Закона. Ще получи ли обвинявания за това министърът на културата по проблема би трябвало да реши Специализираният съд. Но по тази причина загатна сутринта основният прокурор Иван Гешев, давайки го за образец в подтекста - " За прокуратурата няма недосегаеми "
Започват инспекции на Боил Банов, сподели основният прокурор
В същото време Върховната административна прокуратура сезира основния проектант на София Здравко Здравков да предприеме ограничения против нарушаванията, в случай че реши, че е належащо.
Какво знаем за плана ITower: 10 месеца по-късно - прокуратурата реагира на медийни сигнали за законността на най-високия хотел в София
Какви нарушавания открива ДНСК , която издава заповед да се спре стрпотелството на небостъргача I Tower в центъра на София. Това гласи известие на институцията, изпратена до медиите:
" След самосезиране във връзка изявления в медиите за осъществяване на нелегално строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) осъществяването на инспекция за законността на градежа на така наречен небостъргач „ I Tower “ в центъра на град София.

След привършване на инспекцията, във ВАП е получен систематизиран отчет, съгласно който при инспекцията на място и по документи на градежа на двете здания чиновници на ДНСК са установили, че е налице нарушаване на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на капиталовия план във фаза механически план по отношение на строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата , изискуемо съгласно чл.83 ал.1 т.2 б. “а “ и чл.84 ал.1 от Закона за културното завещание (ЗКН).

Въз основа на установените нарушавания, началникът на ДНСК е издал две заповеди на съображение чл.224 ал.1 т.6 Закон за устройство на територията за прекъсване на осъществяването на градежите на двете здания. "
Заповедта за прекъсване на градежа е издадена в четврътък 9.07.2020г., излиза наяве от хронологията обяснена от Върховната административна прокуратура.
Защо ВАП дава проблема на Спецпрокуратурата
От Върховната административна прокуратура удостоверяват нарушаването - а точно " несъгласуване на капиталовия план във фаза механически план по отношение на строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съгласно чл.83 ал.1 т.2 б. “а “ и чл.84 ал.1 от Закона за културното завещание (ЗКН). "
На 09.07.2020 година началникът на ДНСК е издал две заповеди на съображение член 224 ал.1 т.6 Закон за устройство на територията за прекъсване на осъществяването на градежите на двете здания, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата, изясняват от ВАП.
Тук се появява и името на министъра на културата Боил Банов.
" На 08.07.2020 година министърът на културата е съгласувал плана, по молба на заинтригуваната страна, само че в жестоко нарушаване на наредбите на Закона за културното завещание. На 09.07.2020г. същата заинтригувана страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за прекъсване на строителството. "
В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за осъществено закононарушение.
Препоръки към основния проектант
Прокуратурата предлага на основния проектант на Столична община да реши дали да предприеме ограничения, съгласно неговата подготвеност, за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на градежа и одобрение на капиталовия план.
Към момента инспекцията на ВАП продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР