Проверка на АСП препотвърди констатациите на омбудсмана за лошите условия

...
Проверка на АСП препотвърди констатациите на омбудсмана за лошите условия
Коментари Харесай

От 1 март се предвижда програма за грижи за възрастни хора с деменция

Проверка на АСП препотвърди констатациите на омбудсмана за неприятните условия в дома за хора с деменция в с. Горско Косово . Това разгласи омбудсманът Диана Ковачева по време на третото постоянно съвещание на Съвета за наблюдаване по Закона за хората с увреждания.

Припомняме, че на 2 януари, след подаден сигнал, бяха открити неприятни условия в дома за възрастни хора с деменция в с. Горско Косово.

Най-притеснително обаче, съгласно публичния бранител, е фактът, че от началото на 2019 година досега на инспекцията има 24 смъртни случая в дома , съобщи Ковачева.

Членовете на Съвета бяха единомислещи, че способените органи следва да поемат своята отговорнос т и да подхващат дейности за обезпечаване правата на хората с този тип заболяване. Д оц. Ковачева заяви, че всички рекомендации на членовете на мониторинговия орган ще бъдат отразени в годишния отчет на Национален природонаучен музей , който ще бъде показан през м. февруари 2020 година
 24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол
24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

В дома в с. Горско Косово за 60 души има две тоалетни и един душ

На съвещанието омбудсманът беше поканила представител на МТСП, който заяви, че общественото министерство търси решение на казуса. Стана ясно, че от 1 март 2020 година се планува Национална стратегия за грижи в домашна среда, само че до тогава хората остават без поддръжка.

" Предвид неприятните битови условия, АСП ще предложи ДПЛД в с. Горско Косово, община Сухиндол, да бъде включен във втория План за деяние за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа за закриване, посредством създаване на центрове за грижа за настанените лица и извеждане на всички консуматори ", се споделя още в писмото.

Изпълнителният шеф на АСП осведоми, че вследствие на инспекцията е установено, че потенциалът на дома е от 60 места , като фактически заетите към деня на осъществяването й са 58 - като едно лице е било в домакински отпуск.

" Броят на спалните и санитарните пространства е непълен по отношение на броя на настанените лица , спалните пространства не са мебелирани и оборудвани по подобаващ метод, съгласно откритите потребности и персоналния избор на потребителите, мониторинговата система за повикване не действа ", е изводът на АСП.
 Неправителствени организации желае достъп до домовете за възрастни хора с деменция
Неправителствени организации желае достъп до домовете за възрастни хора с деменция

Лекарската грижа в тези нови центрове е сведена до най-малко

Същевременно омбудсманът осведоми присъстващите, че домовете, в които се настаняват хора с деменция, в множеството случаи са отдалечени от обитаемоте места , мъчно налични, което препятства медицинските грижи, в това число обезпечаването на незабавна здравна помощ и профилирана такава, каквато е рехабилитацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР