Проверка на 120 кабинкови и открити въжени линии в цялата

...
Проверка на 120 кабинкови и открити въжени линии в цялата
Коментари Харесай

Витоша води по нарушения на строителни правила и експлоатация на кабинковите и въжени линии

Проверка на 120 кабинкови и открити въжени линии в цялата страна са създали Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и Държавната организация за метрология и механически контрол (ДАМТН). Тя е била разпоредена още през 2019 година от Върховна административна прокуратура (ВАП). Целта й е да ревизира безвредна ли е употребата им и дали се съблюдават наредбите на техническия контрол.
В хода на инспекцията е открито, че при 71 бр. от оборудванията не са открити нарушавания, а за 49 от тях няма данни за съществуване на издадени строителни бумаги и за въвеждане в употреба. Без документи за въвеждане в употреба, в това число и без данни за издадени позволения за градеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото положение на 14 обекта. Четири от тях са в неприятно техническо положение, само че те не се експлоатират, оповестяват от прокуратурата. 
Установено е нелегално строителство на градеж - Клуб „ Руска баня “, построен на начална станция на въжена линия Кабинков въжен превоз „ Княжево-Копитото, в Природен парк „ Витоша “.
Най-често повтарящи се нарушавания на строителните правила и правила са във „ Витоша “ –13 бр. съоръжения; „ Белица “ – 7 бр. съоръжения; „ Мальовица “ – 5 бр. уреди.
В резултат на това е изпратено наставление до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да подхващат административни и административно-наказателни ограничения по отношение на установените нарушавания.
Констатирани са и нарушавания на Наредбата за безвредната употреба и техническия контрол на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушавания на цитираната разпоредба са във „ Витоша “ – 10 и „ Боровец “ - 4. С ъставени са 4 акта за административни нарушавания и са наложени 93 насилствени административни ограничения. Всички те са в района на Западна Централна България.
ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да подхващат и следващи ограничения за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези градежи и уреди и тяхната техническа валидност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценяват какви са опциите за легализиране на противозаконните линии. Компетентните органи би трябвало да обмислят и опцията за прекъсване от употреба и унищожаване на градежите, за които няма строителни бумаги или не са безвредни.
Въз основа на събраната досега информация от инспекциите, ВАП намира, че са подхванати основни ограничения, свързани с безвредната употреба на кабинковите и въжени линии в страната, които до момента не са били обект на изчерпателен разбор и инспекция.
Към момента инспекциите не престават.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР