Провелият се тази неделя първи тур на местните избори показа,

...
Провелият се тази неделя първи тур на местните избори показа,
Коментари Харесай

Ще има ли флирт на десните с “малкото, русото”?

Провелият се тази неделя първи тур на локалните избори сподели, че в политиката няма нищо несъмнено, без значение от това, което твърди тясно свързаната с нея социология. Гласоподавателите опровергаха всички изследвания на публичното мнение и, като се изключи някои съществени трендове, трансформираха картата на страната,  употребявайки нюансите на главните политически сили, при намерено провокиране от страна на инициативни комитети и цивилен сдружения.

Както постоянно най-интересната конкуренция бе в София, и въпреки че се случи предстоящото сред водещите претенденти за кмет – на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и на самостоятелния предприемчив комитет, на Българска социалистическа партия и кой ли не още – Мая Манолова. Впрочем кандидатурата на Манолова се оказа като коледна елха, на която се накичиха безчет търсачи на мощни чувства. Но в това време в нейно лице  социалистите   видяха опция да получат желан подарък години наред от Добрия старец  и то в задатък преди Коледа.

Дни преди изборите Борисов реши да употребява традиционализма на българина, с цел да ги пропагандира за партията си, сравнявайки ГЕРБ с улегналата брачна половинка, към която мъжът постоянно безропотно се връща след флирт. В изборната нощ тази му закачка с електората бе шлагер  в изявленията на социолозите  във връзка упования балотаж за София.

Големият въпрос е дали десният електорат няма да избра тъкмо другата неделя флирт с “русото, дребното ” полу на смешка, съобщи Андрей Райчев в опит да отгатне какъв ще бъде резултатът за Манолова.

Но какво в действителност се случи в София? Какво обръщение насочиха жителите на най-голямата като население община в България към политическите и неполитическите сили в конкуренцията? Думата имат брачната двойка политология-социология.

Наистина изборните резултати затвърдиха превъзходството на ГЕРБ и нейната мощност на първа политическа мощ. Няма предпоставки да се приказва за рецесия във властта, която да докара до предварителни избори. ГЕРБ обаче се намира във фаза на загуба на доверие в българското общество, счита социологът и някогашен член на ЦИК Цветозар Томов.

Освен на отмалялост от властта, това може да се дължи на неспособността на партията да овладее злоупотребите с власт, което стартира да ерозира поддръжката за партията. Томов назова това „ пързалката на загуба на известност “.

„ Лелеяната фантазия на ГЕРБ да смачка всичко вдясно и да има цялостен монопол върху дясното политическо пространство, е химера, която няма да се случи “, разяснява още Цветозар Томов.

Идва ли краят на превъзходството на ГЕРБ в София?

„ ГЕРБ печели безапелационно в София, само че не печели по метода, по който печелеше изборите от 2005 година насам. И в случай че в точния момент партията не си даде сметка какви процеси се развиват в столицата, с цел да се стигне до там (като калкулира и събитието, че трите други кандидатури, които получиха много огромна поддръжка, общо вземат над 50 на 100 от гласовете на софиянци, а и трите водеха остро сериозна акция по отношение на ръководството на София), в случай че това не се случи, мисля, че това ще бъде последната победа на ГЕРБ в София “, предизвести социологът.

Според Цветозар Томов, концепцията на ГЕРБ за акцията е пренебрегнала главен конкурент в лицето на десните претенденти, за сметка на един " по-удобен, само че по-слаб конкурент ".

Подкрепата за ГЕРБ ерозира 

Резултатите от локалните избори демонстрират, че поддръжката за ГЕРБ ерозира по отношение на 2015 година, твърди политологът Даниел Смилов. По думите му доказателство за това са данните от столицата, както и обстановката с общинските съветници на ръководещите.

Българска социалистическа партия обаче не е в задоволително добра кондиция, с цел да успее да оспорва резултатите в регионалните градове, изясни той.

„ Вярно е, че ще има повече балотажи, в сравнение с предишните избори. Българска социалистическа партия имат някакви действителни шансове за избрани градове като Благоевград, в Русе несъмнено ще е забавно, само че въпреки всичко това не е изключително оптимистичен резултат от позиция на левицата. От втората по величина партия в България се чака и по-сериозен отпор във връзка с мажоритарните избори в регионалните градове “, изясни той.

Даниел Смилов разяснява още, че изключително разбъркване на политическата карта в страната няма да има и след балотажите идната седмица, когато обичайно и изборната интензивност е по-ниска.

В столицата нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова са изрично допустими претенденти, което ще направи борбата за кметския пост не изключително лесна, предвижда политологът.

Ухажването на десния електорат стартира

На Местни избори 2019 ГЕРБ получава 90 общини на първи тур, а през 2015 са били 65. Когато приказваме за тежки загуби на доверие, би трябвало да си дадем сметка и за политическите обстоятелства, уточни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той счита, че успеха на ГЕРБ е безспорна. " В София изборите не бяха по никакъв начин лесни, в случай, че имаше мощни претенденти отвън втория, които събраха съществени масиви от гласове ", посочи Тома Биков. По думите му, ще се търси диалог с гласоподавателите на „ Демократична България “.

„ В последна сметка хората, които имат десни убеждения, ще поддържат госпожа Фандъкова, а тези, които имат леви убеждения, ще поддържат госпожа Манолова. Независимо от това за кого са дали своят вот на първи тур “, предвижда Биков.

Тома Биков е на мнение, че в случай че Мая Манолова не е била претендент на Българска социалистическа партия, е щяла да бъде на трето или на четвърто място. „ Извадете гласовете на Българска социалистическа партия от нейните гласове и ще получите нейния резултат. “

България има потребност от устойчиво ръководство и на тези локални избори, в случай че можем да ги считаме за подобен знак, хората демонстрираха, че не желаят предварителни парламентарни избори, заключи Тома Биков.

Гласуваха ли „ десните “ против ГЕРБ?

Столицата гласоподава против ГЕРБ, безапелационен е Цветозар Томов. Ако съберем гласовете на острите критици на това ръководство, те са над 50 на 100 на първи тур, съобщи още той. Шансът на Фандъкова да удържи кметския пост по думите му се крие в невъзможността на Манолова да концентрира протестния избор.

" Избирателите на " Демократична България " имат избор - сред политическите си правила, които изключват поддръжка за г-жа  Манолова и погнусата от конкуренцията на госпожа Манолова ", сподели той и посъветва ГЕРБ " да не разчита толкоз доста на гласоподавателите на „ Демократична България “, защото мнозина от тях евентуално ще предпочетат да отидат за гъби.

ГЕРБ се промъква в тези избори сред капките, означи още Цветозар Томов. „ Между това, че вотът на десните гласоподаватели, отвратени от ГЕРБ, се раздели сред „ Демократична България “ и „ Спаси София “ и това, че се яви един трети претендент, който взе част от този избор с политическото си говорене и той е Мая Манолова. На всичкото от горната страна имаха шанса точно Мая Манолова да излезе против тях на балотажа “, сподели Томов

Манолова ли е по-лошата опция?

Извън политическите неточности, общите настроения в града сочат, че „ софиянци по-скоро избират Фандъкова да си върви “, добави Цветозар Томов. „ Друг е въпросът, че няма да санкционират Фандъкова посредством Мая Манолова. “

Според социолога десетте % разлика не са непреодолима отдалеченост в едни избори. „ Трагикомичното в обстановката е, че сега ГЕРБ се надяват на политическата праволинейност на гласоподавателите на Демократична България, които ругаха в цялата акция. И те ще я проявят най-вероятно. Не мисля, че в противоположната обстановка може да се чака политическа праволинейност от тези, които поддържат ГЕРБ “, сподели Томов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР