Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по

...
Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по
Коментари Харесай

Държавен преврат ли са изборите по време на епидемия?

Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по време на пандемичните коронавирусни ограничавания ще бъде " държавен прелом " от ръководещата партия, съобщи в събота претендентът на опозицията Малгожата Кидава-Блонска.
Имаше голям брой претенции за отсрочване на гласуването от цялото полско общество - в това число даже от министъра на опазването на здравето на ръководещата Партия Право и правдивост.
Управляващите, които поддържат президента Анджей Дуда за преизбиране, отхвърлят да трансформират датата, макар че поради наложените от тях ограничавания за битка с пандемията, вотът ще бъде посредством гласоподаване по пощата.
Това също значи, че обичайна акция няма да е допустима - евентуално преимущество за Дуда, който е доста напред в изследванията на публичното мнение.
Ако се проведат на 10 май, изборите ще бъдат " държавен прелом освен против нашата народна власт, само че и против живота и здравето на поляците ", съобщи Кидава-Блонска пред вестник " Факт " във видео, оповестено в събота.
" Тези избори няма да бъдат демократични и резултатът е избран авансово. Не можем да участваме или да насърчаваме поляците да вземат участие в този фарс ", сподели тя.
" Тези избори не би трябвало да се организират на 10 май ", безапелационен е опозиционният претендент.
Попитана за падащите ѝ рейтинги на социална поддръжка, Кидава-Блонска сподели, че те отразяват обстоятелството, че хората " не желаят избори в този момент ".
Междувременно някогашният министър председател на Право и правдивост Беата Шидло, която оглавява акцията на Дуда, съобщи, че счита, че гласуването би трябвало да се организира на 10 май, " тъй като Полша има потребност от това ".
Поляците " би трябвало да усещат в тези сложни моменти, че политическата обстановка е постоянна, до момента в който политиците би трябвало да се грижат за стопанската система, работните места и битката с ковид ", сподели тя пред в. " Газета Полска Коджение ".
Министърът на опазването на здравето Лукаш Шумовски, който е кардиолог, сподели в петък, че забавянето на вота до 2022 година ще бъде " единственият безвреден вид ".
Подобно закъснение обаче ще изисква смяна в конституцията - която опозицията изключва, като вместо това приканва за изключително състояние, от своя страна отхвърлено от ръководещите консерватори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР