Проведохме ползотворна среща в дни на изпитания за мира и

...
Проведохме ползотворна среща в дни на изпитания за мира и
Коментари Харесай

Румен Радев: Планът за бойни групи на НАТО в България вече е активиран

Проведохме ползотворна среща в дни на тествания за мира и хуманността. Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и големите премеждия. Това сподели на конференция в Букурещ президентът Румен Радев след среща с румънския президент Клаус Йоханис.

Войната в непосредствена непосредственост до нашите граници трансформира радикално средата на сигурност в нашия район. Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за връзки, тяхното спиране, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани до момента наказания на Русия слагат нашите стопански системи и обществени системи пред големи тествания. Всички тези процеси консолидират единството и решимостта в Европейския съюз и в НАТО за координирани дейности в целия набор на интернационалните връзки, съобщи Радев.

Румъния и България споделят обща отговорност за реализирането под егидата ан Алианса на степенувани ограничения за въздържане и защита, за гарантиране на стабилността и сигурността в нашия район. Съвсем не е инцидентно, че България има второто най-голямо по бройка наличие в Алианса след Съединени американски щати на наши офицери в многонационалната дивизия "Югоизток " в Букурещ, означи президентът.

В България са влезнали повече от 80 000 украински жители през Румъния, като повече от половината от тях са останали в България. Ние вършим всичко допустимо да им предоставим не просто покрив и храна, а да им дадем благоприятни условия за работа, за обучение, за здравно обслужване, за пълноценна интеграция в нашите общества. България е изключително съпричастна освен тъй като имаме повече от 300 000 души българска диаспора в Украйна, освен тъй като имаме дълбоки културни и исторически връзки с украинския народ, само че тъй като и като общество споделяме хуманни полезности, добави той.

Тази рецесия открои изключително блестящо голямата потребност от всеобхватна съгласуваност сред Румъния и България. Общият ни апел към държавните управления на двете другарски страни е енергични ограничения за превъзмогване на фрапантното изостване на нашата съгласуваност през последните 30 година Говорим от дълго време за мостове, за автомагистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война сподели ясно, че е извънредно време да вземем енергични ограничения и да преодолеем изоставането. Ако желаеме да имаме по-голяма сигурност, в случай че желаеме да осъществяваме нашите упоритости за устойчиво икономическо и обществено развиване, ние не можем да реализираме тези цели без да изградим надеждна и всеобхватна съгласуваност. Нашата обща цел с изключение на Шенген, е Организацията за икономическо съдействие и развиване, уточни Румен Радев.
В отговор на въпрос за бойни групи на НАТО в България и в Румъния, президентът сподели: "Неслучайно България и Румъния са в един общ проект за степенуван отговор при положение на рецесия. Този проект към този момент е задействан. Всички действия в този проект се координират сред нашите две страни и висшия главнокомандващ на силите на НАТО. Действията по този проект са съгласно ситуацията, той е задействан, извършват се поредни, поетапни мероприятия за неговото изпълнени. България и Румъния вършат всичко належащо съгласно този проект ".

Попитан какво е отношението му към усиленото охраняване на въздушното пространство на България и има ли потребност задачата на НАТО да се промени, президентът уточни: "Вчера организирах среща с министъра на защитата, началника на защитата, командира на Военновъздушните сили точно за гарантиране на въздушната защита на Република България. Появиха се всевъзможни тълкования – надали не, че тази среща е ориентирана против усиления "Еър полисинг " с нашите съдружници. Нека да бъда явен – като пълководец на Военновъздушните сили на Република България аз ръководех първия "Еър полисинг ", който направихме с нашите сътрудници и постоянно съм бил за интензивен "Еър полисинг ", който дава опция освен за по-голяма сигурност в нашия район, той дава опция за доста по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм изрично срещу България да загуби тази дарба. Не е загадка, че летателният запас на изтребителите МиГ-29 е стеснен до към година, доставката на първия транш осем Ф-16 към този момент отива 2025 година и след нея, а даже и да получим тези осем изтребители, не можем да носим наряди с тях. Вторият транш, в случай че има подобен, отиваме след 2030 година И тогава какво вършим от края на тази година до края на 2030 година - ще стоим и ще се молим на нашите съдружници да ни охраняват небето ли? Ако ние допуснем заради безхаберие, незнание или истерична идеологизация на казуса, това значи България да абдикира от своето лично въздушно пространство, от своя въздушен суверенитет, от отговорностите си по отношение на груповата защита в НАТО ".

Защо не питате президента Йоханис, откакто сега в Румъния има интензивен "Еър полисинг ", за какво Румъния продължава да поддържа на доста положително равнище МиГ-29 и Ф-16 и си подсигурява защитата на румънското въздушно пространство с румънски самолети и румънски екипажи? Това е виновното държание към груповата система за защита. Затова моят апел към Министерството на защитата и към държавното управление на Република България е за неотложни ограничения, тъй че да е ясно ще можем ли да поддържаме повече МиГ-29 в Руската федерация, да се направи всичко допустимо това да стане за българските самолети и екипажи, а в случай че това не е допустимо, можем ли бързо да го създадем с друга съюзна страна, а в случай че и това не е допустимо, би трябвало да се търсят междинни решения – с друга техника, по различен метод, най-малко до 2030 година Това е национално виновната позиция, добави Радев.

Ние би трябвало постоянно да мислим в вероятност и да мислим превантивно върху всеки един риск. Виждате към този момент дроновете към този момент стигат чак до Хърватия. От през вчерашния ден имаме дрон паднал и в Румъния. Имаме удари нанасяни единствено на километри от полската граница, което към този момент е доста притеснително. Потенциал има и за дестабилизиране на обстановката и в прилежащата на Румъния Молдова. Така че рисковете са налице и тъкмо по тази причина са нашите взаимни старания ние да обезвреждаме тези опасности. Това е и задачата на това посещаване, сподели още президентът.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР