Проведени са тайни срещи с няколко от водещите глобални играчиКитай

Проведени са тайни срещи с няколко от водещите глобални играчиКитай ...

Китай е готов за ответен удар, предупреди ИТ компаниите.


Проведени са тайни срещи с няколко от водещите глобални играчи

Китай предупреди глобалните ИТ компании, че участието им в търговската война на страната на САЩ може да им струва скъпо (снимка: CCO Public Domain)

Поддръжката на политиката на Доналд Тръмп и бойкотът на китайски компании, в частност Huawei, ще доведе неизбежно до ужасни последствия – това предупреждение са чули мениджъри на водещи в света ИТ компании, привикани на тайни срещи с властите на Китай.

Според публикация в Ню Йорк Таймс, в закритите срещи са участвали избрани компании от САЩ, Великобритания и Южна Корея, вкл. Microsoft, Dell, ARM, Samsung и SK Hynix.

Като част от търговската война на САЩ срещу Китай, миналия месец Microsoft реши да прекрати доставката на актуализации на операционната система Windows 10 за ноутбуците на Huawei. По-късно компанията отказа и лицензите за инсталиране на самата операционна система.
още по темата
Срещи при затворени врати са проведени и с британската компания ARM, както и с южнокорейските Samsung и SK Hynix. Към момента двете корейски фирми не са заели страна в търговската война.

Всички срещи са проведени в периода 4-5 юни, практически веднага след като правителството на Китай изготви списък с т.нар. „ненадеждни организации”, за който се разчу на 31 май. В списъка могат да попаднат компании, които под давление на американските власти влошат отношенията си с Китай, както и физически лица.

Какво се е случило на тези срещи не е ясно, тъй като участниците са отказали да коментират подробности. Според информация на Ню Йорк Таймс, срещите са не само предупреждение към компаниите за възможни последствия от търговската война, но са и опит на Пекин да предотврати пълното разрушаване на веригите за доставки, които свързват китайската икономика с глобалната.

ИТ компаниите, получили недвусмислени предупреждения, са свързани с компютърния пазар в Китай. И ако за Dell той не основен, то продуктите на Microsoft са много по-широки разпространени в азиатската страна. Така например, фирмената търсачка Bing е една от малкото подобни услуги, които не са блокирани в Китай.

Samsung и SK Hynix пък доставят в Китай големи партиди чипове памет и други компоненти. Предупреждението от властите в страната означава, че този голям канал за продукцията им може да бъде затворен. Huawei, в частност, е един от основните им клиенти.

Обяснимо е предупреждението към ARM – британската компания разработва архитектури за мобилни процесори и продава лицензи за тях на трети страни, вкл. Huawei. През май ARM отмени лиценза си, в резултат на което Huawei загуби правото да разработва и произвежда собствени ARM процесори.

Тайнствените срещи могат да отразяват де факто желанието на Китай да удари глобалния ИТ пазар. Основателят на ARM, Херман Хаузер, предположи, че атаката срещу Huawei може да провокира нещо подобно от китайска страна. Според него, в тази война всички ИТ компании в света ще страдат, не само американските и китайските.

Източник: technews.bg