Проведе се двустранна среща в Русе между министъра на транспорта

...
Проведе се двустранна среща в Русе между министъра на транспорта
Коментари Харесай

България и Румъния обсъдиха изграждането на четири моста над река Дунав

Проведе се двустранна среща в Русе сред министъра на превоза и инфраструктурата на Румъния и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.

На брифинг пред медиите стана ясно, че главната точка е била проектите на държавното управление да построи четири моста по поречието на река Дунав към Румъния.

Втората тематика е била разискване на програмата, която включва превръщането на рела Дунав в непрекъснат плавателен път. " Вървим напред във връзка политиката на държавното управление да облекчи прехода и да ускорим придвижването на пасажери и товари през граничните ни преходи ", сподели министърът на превоза Събев.

" Договорихме се, че този меморандум, който е подписан през 2019 година сред двете държавни управления би трябвало да бъде многолюден ", акцентира той и изясни, че в него би трябвало да се изследват петте точки, където би могло да има мостове, които свързват Румъния и България.

" Ние сме уверени, че след по-интензивна работа ще имаме и първите по-добри резултати. Ще стартират и интензивни изследвания за мостове и ще имаме слагане на изискването Дунав да бъде употребена през цялата година ", изясни той.

" По отношение на трансграничния преход, който касае русенци и хората от Гюргево, потвърдихме работата на българо-румънската смесена комисия , че не е късно до юни да се пусне фериботна линия. Тя ще има потенциал да може да разтовари тежкия трафик, който се следи през летните месеци на Дунав мост ", добави Събев.



Той изясни, че във връзка с процедурата по прекосяването през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " - през март ще бъде подписан правилник сред министерствата на превоза на Румъния и България по какъв начин да бъде организиран режима на прекосяване на всички транспортни средства и пасажери.

" Ще създадем, тъй че да няма спрели товарни презовни средства на самия мост, което основава напрежение. Това са положителните вести ", беше безапелационен той.

Министър Караджов заяви, че в този момент се прави техническо планиране на главен ремонт на Дунав мост от българска страна. Българското проучване е посочило неприятни резултати на оборудването, в това число начало на разкриване на градивни детайли. Очаква се проектирането да завърши през май.

Той изясни, че по отношение на проектите за автомагистралата Русе-Велико Търново от януари предходната година са отворени офертите, към днешна дата към момента няма изясненост коя е стартовата точка на тази автомагистрала, тък като това зависи от плана НАТУРА както в румънска страна, по този начин и в българска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР