проведе кратко електорално проучване сред жителите на област . Въз

...
проведе кратко електорално проучване сред жителите на област . Въз
Коментари Харесай

РЕГО: БСП води в град Варна, а ГЕРБ в областта

проведе малко електорално изследване измежду жителите на област. Въз основа на данните от проучването, може да се допусна, че изборната интензивност на идните парламентарни избори (на 4 април 2021 г.) в региона, ще бъде относително висока. На въпроса „ Ако парламентарните избори са на следващия ден, бихте ли отишли до изборната си секция, с цел да гласувате? “, 73,6% от респондентите декларират желание да упражнят правото си на глас, 15% изрично няма да гласоподават, а 11,4% не са решили.
Ако парламентарните избори са на следващия ден, бихте ли отишли до изборната си секция, с цел да гласувате?
От тези, които сигурно ще отидат до изборната си секция, в случай че изборите са на следващия ден (73,6%), доста огромна част не са решили по какъв начин ще гласоподават – 28,4%. Техният избор може да бъде за съответна партия или коалиция от партии, да гласоподават като изберат опцията „ не поддържам никого “ или умишлено да пуснат недействителна бюлетина в урната за гласоподаване. Този висок % затруднява точното прогнозиране на изборните резултати. Могат да се чакат обилни промени в електоралната картина.
За коя партия или коалиция от партии сте решили да гласувате? (област Варна)
От респондентите, които са показали своя избор на партия или коалиция от партии, максимален е каузи на изразяващите желание да гласоподават за Политическа партия „ ГЕРБ “ – 30,7%. След нея се подреждат Политическа партия „ Българска социалистическа партия “ (28,1%), Политическа партия „ ИТН “ (16,7%) и Обединение „ Демократична България “ (4,2%). Под 4% поддръжка получават всяка една от останалите политически сили – Коалиция „ Изправи се! Мутри вън! “ (3,4%), Патриотична коалиция „ Воля “ – НФСБ “ (3,2%), Политическа партия „ Движение за права и свободи ” (3%), Политическа партия „ Вътрешна македонска революционна организация “ (2,5%), Политическа партия „ АТАКА “ (2,5%), Политическа партия „ Възраждане “ (2,1%) и Политическа партия „ Републиканци за България “ (1,9%). За други партии биха дали своят вот общо 1,7%.
За коя партия или коалиция от партии сте решили да гласувате? (Град Варна)
Разпределението на електоралните желания по вид обитаемо място, демонстрират, че Политическа партия „ Българска социалистическа партия “ получава по-голяма поддръжка от главния си конкурент Политическа партия „ ГЕРБ “ в регионалния град. От живеещите в град Варна 27,2% ще гласоподават за Политическа партия „ Българска социалистическа партия “, а 25,9% за Политическа партия „ ГЕРБ “. Третата позиция е за Политическа партия „ ИТН “ на Слави Трифонов, която е електоралния избор на 19% от интервюираните (важно е да се означи, че проучването е осъществено ден преди Слави Трифонов да разгласи, че ще е лидер на листата в област Варна). Значителна поддръжка получава и Обединение „ Демократична България “ – 6,1%.
 Калоян Методиев: Пловдив става едно от най-интересните места за политиката Калоян Методиев: Пловдив става едно от най-интересните места за политиката
„ Пловдив се обрисува като най-интересното място на политически конфликт на идните парламентарни избори. Няма да е пресилено...
Фактори, определящи вота
На въпроса „ Кой от следните фактори ще окаже най-голямо въздействие върху Вашия избор? “, най-често респондентите показват опцията „ благосклонностите ми към съответна политическа партия/коалиция от партии “ (22,6%). Другите водещи фактори за електоралния избор на изследваните лица са водача на партията (12,1%), „ политическата програма/проблемите, чието разрешаване е предпочитано за съответната партия/коалиция от партии ” (11,2%) и „ качествата на претендентите в съответната листа “ (9,5%). Макар и решили твърдо да гласоподават, не дребна част от интервюираните показват като определящ вота им фактор „ недоверието ми в политиката/политиците “ (16,8%). Липсата на опция също е измежду по-често срещаните претекстове за съответния политически избор (8,6%), както и убеждението, че личния глас няма значение (5,5%).
Лидерът на партията (12,1%) се оказва доста по-голям фактор за електоралния избор от лидера на листата (1,3%) в съответния многомандатен изборен регион. Отчита се и въздействието на вота на роднините и приятелите (2,1%), както и смисъла на роднинската връзка и/или другарските връзки с претендент за депутат или водач на партия (0,5%) върху политическия избор на респондента. Не се чака сериозен проблем с проявата на престъпния модел на електорално държание – доста дребен е каузи на изследваните лица показали факторите „ икономическата ми взаимозависимост от съответен претендент за депутат или партия “ (1%) и „ препоръчаната цена от другите партии за гласа ми “ (0,3%).
Паспорт на проучването: Представените данни са от електорално изследване във всички общини на област Варна, извършено измежду 800 пълнолетни български жители в интервала от 22.02.2021 година до 26.02.2021 година Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци вид обитаемо място, пол и възраст. Изследваните лица са съразмерно разпределени cпоред броя на популацията в обособените общини. Методът на регистрация на първичната информация е директно стандартизирано изявление благодарение на таблети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР