Провали се обявената от Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) процедура за

...
Провали се обявената от Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) процедура за
Коментари Харесай

Засега без обход при Рудозем заради искане на повече пари след приключила поръчка

Провали се оповестената от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) процедура за строителство на обходен път на град Рудозем плюс планиране и строителство на виадукт . Общата планирана стойност на поръчката беше съвсем 6,4 млн. лева без Данък добавена стойност.
Важно е да се знае, че двата обекта са подходи към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти, продължение на второкласния път Пловдив-Смолян-Рудозем-границата.
Пътната организация я започва през февруари месец предходната година и приключи с избор на реализатори. За реализатор обхода бе определен консорциум " Път ІІ-86 Рудозем " (с участници " Пътстроиинженеринг " АД, " Пътища " АД и " БКС - Горна Оряховица " АД). Офертата му бе на стойност 4 696 441 лева без Данък добавена стойност (5,6 млн. лева с ДДС).
 

Прогнозната стойност на тази част беше 4,7 млн. лева без Данък добавена стойност, т.е. офериращият е предложил с 3 629 лв. по-ниска цена от нея.
За реализатор на инженеринговата част преди всичко бе класирана компания " Агромах " ЕООД с цена 1 598 802 лева с Данък добавена стойност (1,9 млн. лева с ДДС), т.е. с 84 хиляди лв. по-ниска цена. Второто място завоюва компания " ИСА 2000 " ЕООД.
Класирането бе оповестено през април т. година Въпреки сполучливо финализираната процедура обаче до подписване на контракти не се стигна. Причината е много странна, имайки поради нищожната разлика сред оптимално допустимите цени и тези, които са оферирани.
С писмо от 16-ти август класираният преди всичко консорциум, останал на финала без конкуренция, изпраща писмо до АПИ, с което. Естествено, от организацията дават отговор, че това не е допустимо. То не е и законно.
На 30-ти октомври, очевидно губеща самообладание, Пътната организация написа покана до консорциума да показа нужните документи за подписване на контракта. Поставя 5-дневен период. Документи от определения реализатор не постъпват въобще.
Другата класирана преди всичко компания – " Агромах " ( с ново име " Грома холд " ) пък  представя всички документи за сключване на контракт откакто е оповестено класирането. Подготвен е и контракт за сключване, само че това не се случва дори след поканата от АПИ, отправена на същата дата – 30-ти октомври.

Вследствие от всичко това възложителят смята, че класираните преди всичко участници са изгубили интерес от осъществяване на поръчката. И я приключва.
В тази връзка и с цел да откри дали има риск за отварянето на граничния пункт, който е предстоящ от жителите на Смолянска област, още повече, че на последното държавно съвещание за него бе отпусната сумата от над 18,4 млн. лева, Actualno.com зададе няколко въпроса към Агенция " Пътна инфраструктура ". Вижте въпросите, както и отговорите от АПИ:
Защо за обособена позиция №2, където до край са стигнали двама участници: " Агромах " ЕООД – класирана преди всичко, и " ИСА 2000 " ЕООД -  класирана на второ, не е поканен да подписа контракт с АПИ класираният на второ място участник? 
Съгласно Закона за публичните поръчки, Агенция " Пътна инфраструктура “ като възложител може да анулира влезнало в действие решение за установяване на реализатор и да издаде решение за преустановяване на процедурата, когато участникът, класиран преди всичко, откаже да подписа контракт. Тези пълномощия са дадени от закона на възложителя като част от неговата оперативна автономия. Възложителят не е длъжен да класира преди всичко идващия участник. В тази връзка е анулирано решението за установяване на реализатор и е прекъсната процедурата.
Как ще действа следователно възложителят – отначало ли ще разгласи публичната поръчка?
Агенция " Пътна инфраструктура " приготвя документите за разкриване на нова тръжна процедура със същия предмет.
Имайки поради, че тези два обекта от въпросната социална поръчка, съставляват метод към бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти, може ли забавянето на тази част от път ІІ-86 да предизвика крайния период за осъществяване на плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт?
И в този момент е обезпечен достъп до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти. Второкласният път II-86 минава през центъра на Рудозем, само че с осъществяването на плана достъпът ще бъде усъвършенстван, защото трафикът към бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт ще бъде изведен от центъра на града. Пътната настилка ще бъде усъвършенствана, планува се подсилване на голям брой подпорни и укрепителни стени, създаване на две нови огромни уреди - виадукт и мост, както и рехабилитиране на действителен мост над р. Арда.
Предвижда ли АПИ да разпореди тази поръчка на компанията, чийто капитал е 100% владеене на Министерство на регионалното развитие - " Автомагистрали " ЕООД, поради риска от следващо отсрочване на Граничен контролно-пропусквателен пункт, отварянето на което популацията на региона чака повече от 25 години? 
Агенция " Пътна инфраструктура “ планува да стартира открита тръжна процедура според Закона за публичните поръчки. Всеки претендент, който дава отговор на условия, може да взе участие в тръжната процедура за установяване на строител на посочените обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР