Провалът на търговските преговори между САЩ и Китай не доведоха

...
Провалът на търговските преговори между САЩ и Китай не доведоха
Коментари Харесай

Уолстрийт игнорира търговската война на Тръмп, засега

Провалът на комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай не доведоха до суматоха измежду вложителите, макар че президентът Тръмп заложи на най-твърдата позиция като увеличи митата на вноса. Уолстрийт завърши седмицата с 2% намаляване, което можеше да бъде доста по-голямо, в случай че още веднъж търговията в петък не беше завършила изненадващо в позитивна посока. Причината се крие евентуално в това, че вложителите възприемат по-скоро туитовете на Тръмп като незадоволително издържани в стопански смисъл опити за напън върху делегацията на Китай.

Първоначалната реакция на американския пазар беше отрицателна след информацията за повишението на митата върху вноса за 250 милиарда $ от 10% на 25%. Финансовият министър Стивън Мнучин трябваше да успокоява вложителите, че договарянията напредват и са доста ползотворни.

С краткотраен резултат, обаче. Всяко повишаване на Уолстрийт става за президента Тръмп доказателство, че може да си разреши още повече напън върху Китай. Ръстът в късните часове в петък беше последван от покачване на митата върху останалия импорт в размер на 300 милиарда $. Така американският консуматор ще бъде претрупан със 100 милиарда $ мита годишно. Твърдата позиция на Тръмп не се хареса на китайското държавно управление, което възнамерява ответни ограничения и в това време се пробва да избави финансовите пазари в страната от отрицателните резултати. Покупки на акции от държавни институции или посредством обезпечени капитали от такива доведоха до повишаване на китайските акции и до относително слаб резултат на седмична база за азиатския пазар. Европейските вложители пък се тормозят дали заканите на Тръмп да таксува в допълнение с мита и вноса на коли не значи, че идва ред и на търговията с Европейски Съюз да влезе под прицел.

Тези събития не дават обещание положително развиване за фондовите пазари, изключително в интервала на сезонна уязвимост, в който те навлизат в този момент. Още повече, че огромните вложители заемат отбранителни позиции, а пазарът на облигации се настройва за икономическо закъснение. Нецикличните браншове се показват по-добре от финансите и технологиите, въпреки че също завършиха предходната седмица с намаляване. Данните за понижение на кредитирането в Съединени американски щати предсказват и утежняване на стопанската система през летните месеци.

Индексът S&P 500 ще би трябвало да преодолее няколко значими равнища на поддръжка преди да форсира спада си под въздействие на неприятните вести и да направи идната си промяна от 15-20% по сходство на края на предходната година. Този сюжет към момента е по-вероятен, макар че е допустимо краткотрайно повишаване на щатския пазар и даже постигане на нови върхове на показателите. Обемите на търговията при спадовете в последно време се усилват, до момента в който растежите минават при невисок интерес за покупки. Това поддържа тезата за допустима промяна.

Сред забавните събития през предходната седмица се подреди и общественият дебют на Uber. Компанията за транспорти започва търговията си с намаляване от 7% и даже повлия отрицателно на по-малкия си съперник Lyft, който излезе на борсата преди месец. Инвеститорите изгубиха ентусиазма си заради комерсиалната война и огромните загуби на фирмите за споделено пътешестване. Още повече, че Uber излезе на борсата по време на стачки на водачите си.
Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР