Проучванията за находища на природен газ в дълбоката част на

...
Проучванията за находища на природен газ в дълбоката част на
Коментари Харесай

Добрев: Добре е да се рестартира процедурата за концесия на блок Хан Тервел в Черно море


Проучванията за залежи на природен газ в дълбоката част на Черно море, които започнаха в средата на 2012 година, са доста значими. Хубаво би било да има повече информация в отчета за националната сигурност за идната година за тях. Това сподели депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев по време на дебатите по отчета за националната сигурност на България за 2017 година

Той разяснява изследванията в трите блока: „ В първия блок „ Хан Аспарух " следва трети изследователски сондаж. Това е извънредно значимо и е обвързвано с националната сигурност. Няма по-голяма гаранция на доставките на газ от личния рандеман. Няма по какъв начин външна опасност да го заплаши “, акцентира Добрев. „ През идната година чакаме да има изследователски сондаж и в блок „ Силистар “. В блок „ Хан Тервел “ имаше две процедури за концесия на този блок, само че нямаше искащи “, напомни депутатът.

Според него в този момент е добър миг да се рестартира процедурата за концесия на този блок. Той напомни, че в средата на годината в Народното събрание са трансформирали Закона за енергетиката, в частта, касаеща хранилищата за газ. „ Дадохме опция да се построи в България второ газохранилище, което в действителност е значимо за проектите за развиване на газов хъб „ Балкан “ и въобще за страната като сигурност на доставките “, добави Добрев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР