Проучванията сочат, че намалява подкрепата на политическите партии в САЩ

...
Проучванията сочат, че намалява подкрепата на политическите партии в САЩ
Коментари Харесай

Kelsey Vlamis, Erin Snodgrass : Лоши новини за Киев: Проблеми отвъд бойното поле влошават визията на Украйна

Проучванията сочат, че понижава поддръжката на политическите партии в Съединени американски щати за военна помощ на Украйна. Фокусът през днешния ден е върху войната Израел-Хамас, а новият ръководител на Камарата на представителите, който е от Републиканската партия, може да провокира още проблеми. Очертават се и обструкции по отношение на държавното управление, откакто Байдън изиска от Конгреса милиарди помощи за Израел и Украйна.

Това са част от поредицата лоши вести за Украйна, които нямат нищо общо със загубите на бойното поле и новите загуби, очертаващи се на хоризонта. Украйна разчита в огромна степен на западната помощ, откогато Русия нахлу през февруари 2022 година, поставяйки началото на война, която продължава много по-дълго, в сравнение с мнозина чакаха.

Започналата през юни украинска контраофанзива също напредна по-бавно, в сравнение с мнозина се надяваха, макар доставките на оръжие от Запада.

Социологическите изследвания от началото на октомври демонстрират, че поддръжката за доставки на оръжие за Украйна понижава измежду американците и от двете политически партии – тревожен знак за Киев. Перспективите за бъдеща американска помощ се утежниха след 7 октомври, когато Хамас атакува Израел и предизвика бърз ответен удар срещу Газа. Оттогава войната Израел-Хамас господства в американските медии и във вниманието на мнозина в администрацията във Вашингтон, окръг Колумбия.

Нора Бенсахел (Nora Bensahel) – професор във Факултета по интернационалните проучвания към университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins School of Advanced International Studies) и специалист по военните интервенции и отбранителната политика на Съединени американски щати, каза за Insider, че украинците и техните съдружници са загрижени, че фокусът върху Газа може да отклони ресурси от тяхната борба.

„ Съсредоточаването върху Газа ще стане още по-интензивно, когато Израел стартира сухопътна инвазия, освен заради голямата филантропична рецесия, която ще настъпи “, каза тя в петък, тъкмо когато стартира сухопътната операция на Израел срещу Газа.

Президентът Джо Байдън изиска от Конгреса пакет военна помощ от 105 милиарда долара – основно за Израел и Украйна, само че не е ясно дали ще бъде одобрен, значително заради другата неприятна вест, с която Киев осъмна наскоро: новият ръководител на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън (Mike Johnson – третият по значимост пост в Съединени американски щати, бел. пр.).

„ Ако бях на мястото на украинците, също щях да се тормозя за новия ръководител на Камарата, защото Джонсън бе един от крайнодесните републиканци, които гласоподаваха за ограничение помощта за Украйна “, уточнява Бенсахел.

Джонсън, който бе определен за ръководител на 25 октомври – след отстраняване на конгресмена Кевин Маккарти (Kevin McCarthy), даде знак, че все пак е склонен за допълнително финансиране на Киев, макар съмнението на някои в неговата партия. Преди това обаче, той гласуваше с малцинството републиканци в Камарата против спомагателна помощ, а лобистката група „ Републиканци за Украйна “ му даде оценка „ F “ (от failed – изнемощял, слаб, бел. пр.) за подкрепа на Украйна.

Съдбата на искането на Байдън за допълнително финансиране на Украйна, което изглеждаше със широка поддръжка в Сената тази седмица, бе несигурна в Камарата, където някои републиканци се колебаят. За да удовлетвори колебаещите се, в понеделник Джонсън внесе законопроект, който да намали помощта за Израел с 14 милиарда от по-широкия пакет, пожелан от Байдън.

Другата евентуално неприятна вест за Киев е евентуалното спиране работата на държавното управление на 17 ноември, макар Конгресът да се стреми да го избегне. Законодателите успяха да преодолеят сходно спиране в края на предишния месец след споразумение за разноските, като сторнираха [част от] новата помощ за Украйна.

Тъй като войната продължава, може да има още проблеми за Киев в бъдеще. Саймън Майлс (Simon Miles) – доцент във Факултета по обществена политика към университета Дюк (Duke University`s Sanford School of Public Policy) и специалист по история на Съветския съюз и американо-съветските връзки, каза за Insider, че Украйна може да се изправи пред още по-голямо предизвикателство след президентските избори през 2024 г. „ Президентството на Тръмп ще бъде неприятна вест за Украйна и мисля, че би трябвало да приемем съществено вероятността този спор да не бъде решен до тогава “, сподели Майлс.

В допълнение към преустановяване на помощта, могат също по този начин да бъдат наложени и ограничения върху създадените в Съединени американски щати оръжия, които европейските страни да дават на Украйна от личните си ресурси.

„ Мисля, че проектът на Путин сега е да изчака тези избори и евентуално да се опита да употребява руския потенциал за въздействие, с вярата, че това ще докара до прекъсване на украинските военни старания “, каза Майлс. „ Не мисля, че това ще бъде краят на способността на Украйна да се съпротивлява, само че безспорно ще промени характера на спора. “

Превод: доктор Радко Ханджиев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР