Проучвание сочи, че родителското фаворизиране е изненадващо често срещано явление

...
Проучвание сочи, че родителското фаворизиране е изненадващо често срещано явление
Коментари Харесай

65% от семействата по света все пак си имали любимо дете

Проучвание сочи, че родителското фаворизиране е изненадващо постоянно срещано събитие и в действителност може да бъде доста нездравословно. То се среща в към 65% от фамилиите и е разпознато в доста разнообразни култури, написа Би Би Си.

Предпочитанието на едно дете пред друго може да навреди на благосъстоянието на децата през целия им живот. Смята се, че е толкоз значим фактор за редица прочувствени проблеми, че психолозите имат име и редуциране за него:  " parental differential treatment "  (б.а. прочие от британски - родителско преференциално отношение) - PTD.

Последствията за индивида, който се усеща третиран като вторичен, са съществени. Проучванията демонстрират, че още от ранна възраст децата осъзнават особеното отношение, да вземем за пример когато родителите се държат по-топло с едно от децата за сметка на другото. Подобно разбиране на родителското фаворизиране е обвързвано с ниско самочувствие при децата, както и с тревожност, депресия и поведенчески проблеми в детска възраст, включително рисково държание.

Възможно е също по този начин да има верижен резултат върху прочувственото благоденствие, който да докара до други, по-непреки проблеми. Изследователи от Китай да вземем за пример са потвърдили, че родителското фаворизиране е причина за пристрастяване към мобилните телефони при юношите. 

Въздействието върху психологичното здраве може да се резервира и в зрелост - родителското фаворизиране е обвързвано с по-високи индикатори за меланхолия при порасналите деца. Самите пристрастия могат да продължат и в по-късен стадий от живота, като родителите на собствен ред стартират да бъдат фаворизирани от децата си. Предпочитанието на едно дете пред друго може да навреди на връзката сред братята и сестрите през целия живот и да усили напрежението и споровете сред тях. Това е изключително обезпокоително, защото положителните връзки с братята и сестрите са значими за здравето и щастието ни през целия живот.

Най-малкото дете е най-вероятно да бъде " обичаното ", в сравнение с междинното или първото дете, откриват учените. Най-силният фактор за фаворизиране на едно дете пред друго е чувството на родителите, че детето им наподобява на тях.

Да си " обичаното дете " може и да е доста мъчително. Учените считат, че това се дължи на обстоятелството, че да бъдеш обичано дете на майката основава спор в връзките на фаворизираните деца с техните братя и сестри. 

" Очаква се, че да бъдеш обичано дете е обвързвано с доста изгоди, само че това може да аргументи и прочувствено страдалчество на възрастните деца. Установихме, че фаворизирането е обвързвано с по-високи депресивни признаци при фаворизираните деца ", изяснява доцентът по човешко развиване и фамилни науки в Университета на Мисури Меган Гилиган.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР