Проучването Стандартен Евробарометър от лятото на 2022 г. показва, че

...
Проучването Стандартен Евробарометър от лятото на 2022 г. показва, че
Коментари Харесай

Расте подкрепата за единния европейски отговор на руската агресия в Украйна

Проучването " Стандартен Евробарометър " от лятото на 2022 година демонстрира, че жителите на страните от Европейски Съюз имат все по-голямо доверие в блока и не престават мощната си поддръжка за обединен отговор на Европейски Съюз на съветската експанзия против Украйна , оповестяват от Европейската комисия.

Огромното болшинство от жителите поддържат дейностите за понижаване на зависимостта на Съюза от съветските енергоносители. Одобрението за еврото е достигнало най-високото си ниво до момента. Европейците обаче са все по-загрижени за икономическото състояние в целия Европейски Съюз и в личната им страна.

Проучването, извършено през юни-юли 2022 година, демонстрира, че 65 % от европейците са оптимисти за бъдещето на Европейски Съюз , което съставлява нарастване с три пункта спрямо сходно изследване, извършено през януари-февруари тази година, преди експанзията на Русия против Украйна. Положителният имидж на Европейски Съюз понастоящем е 47 % (+ 3 процентни пункта), което е най-високото му ниво от есента на 2009 година насам.

От запитаните българи обстановката в страната се прави оценка като по-скоро неприятна от половината от интервюираните, като доста неприятна от 35%, като по-скоро добра от 11% и като доста добра единствено от 1% от интервюираните. Оценките за българската стопанска система са сходни. Българите виждат европейската стопанска система като по-скоро добра (32%), а 27% я дефинират като по-скоро неприятна.

По отношение на НАТО 47% от българите по-скоро нямат доверие на Алианса , а 34% по-скоро имат вяра на отбранителния пакт. Българите обаче имат вяра повече на Европейски Съюз като цяло (49%), а 36% по-скоро не имат вяра на блока.

28% от българите изрично не виждат бъдещето на страната си отвън Европейски Съюз , а още 23 % въпреки и не толкоз изрично споделят този мироглед. 20% позволяват и бъдеще на страната отвън Европейски Съюз, а 12% безусловно желаят страната ни да е отвън Европейски Съюз.

Почти 80 на 100 от европейците поддържат икономическите наказания , наложени от Европейски Съюз на съветското държавно управление, сдружения и физически лица. Почти седем от 10 интервюирани (68 %) поддържат финансирането на доставката на военно съоръжение за Украйна. Абсолютното болшинство от интервюираните са удовлетворени от реакцията както на Европейски Съюз (57 %), по този начин и на своите национални държавни управления (55 %).

В България 29% са по-скоро удовлетворени от реакцията на страната на събитията в Украйна , а 5% изцяло я утвърждават. По-скоро не утвърждават българската реакция на войната в Украйна 41% от интервюираните, а 18% въобще не я утвърждават. Относно европейската реакция 37% по-скоро я утвърждават, а 10% са изцяло съгласни с нея. 32% не харесват ненапълно по какъв начин Европейски Съюз като цяло реагира на протичащото се в Украйна, а 13% изрично не утвърждават дейностите на Брюксел.

Преобладаващото болшинство от жителите на Европейски Съюз са съгласни, че Европейски Съюз следва да влага във възобновими енергийни източници (87 %) и да понижи зависимостта си от съветските източници на сила (86 %).

Одобрението за еврото доближава най-високото си ниво до момента : осем от 10 респонденти в еврозоната (+ 3 процентни пункта) и 72 % в Европейски Съюз (+ 3 процентни пункта) поддържат Европейския стопански и паричен съюз с единна валута — еврото. Относно единната европейска валута 46% от българите не утвърждават нейното въвеждане, против 40%, които желаят еврото да стане общоевропейска валута.
 Безмилостният спад на еврото е сериозен проблем
Безмилостният спад на еврото е сериозен проблем

Лошата вест е, че спадът на общата валута може да не спре до тук
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР