Проучването Barometer Capital Confidence на консултантската агенция EY показва, че

...
Проучването Barometer Capital Confidence на консултантската агенция EY показва, че
Коментари Харесай

Сливания и придобивания по време на пандемия

Проучването Barometer Capital Confidence на консултантската организация EY демонстрира, че повече от половината(56%) ръководители в международен мащаб към момента възнамеряват да осъществят придобиване през идващите 12 месеца, като част от стратегиите им за промяна.

[Shutterstock] Компаниите са изправени пред фрапантна " смяна в разпоредбите " във връзка с сливанията и придобиванията, защото световната ковид пандемия сътвори потрес с големи размери с невиждано обществено и икономическо влияние. Фондовите пазари са под стрес и е налице очевидна смяна в бизнес настроенията. Въпреки това обаче някои световни бизнеси не престават да възнамеряват огромни стратегии за промяна. Проучването Barometer Capital Confidence на консултантската компания EY демонстрира, че повече от половината (56%) ръководители в международен мащаб към момента възнамеряват да осъществят придобиване през идващите 12 месеца, като част от стратегиите им за промяна.

Това, на пръв взор е изненадващо, поради обстановката по света - блокажи, прецизни правила за обществена отдалеченост, прекратени вериги за доставки и всеобщо прекъсване на активността на фирмите. Бизнес ръководителите обаче би трябвало да прегледат рецесията с Covid-19 в дълготрайна и краткосрочна вероятност - да реагират в този момент, само че да се приготвят за бъдещето и да мислят даже оттатък него, се споделя в отчета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Управление в спешен режим

Изследването сочи, че основна част от мениджърите - 73%, чакат коронавирусът да окаже съществено въздействие върху международната стопанска система и въздействието от Covid-19 да е " потресаващо ". Здравето на работната мощ и запазването на работните места ще бъдат в центъра на рецесията, показват водачите. Ръководителите в този момент са фокусирани основно върху непосредственото влияние, което коронавирусът оказва върху ликвидността, веригите за доставки, приходите и рентабилността.

Изправени пред провокациите, мениджърите трансформират операционните модели на фирмите. Безпрецедентното прекъсване на активността в доста елементи на света провокира нови дейности от страна на бизнес водачите, като повече от половината от интервюираните - 52%, интензивно подхващат стъпки, с цел да трансформират сегашната си верига на доставки, а повече от една трета (36%) форсират вложенията в автоматизация.

Сделки по време на рецесия

Вероятността за световна икономическа криза беше настояща тематика измежду икономистите преди време. Това към този момент не е просто спор, а се случва на процедура. Повече от половината от световните бизнес водачи (54%) чакат възобновяване да се случи по така наречен U модел - по-бавно и с прогнозата то да стартира през 2021 година Съществена част (38%) са оптимистични и имат вяра във V модела - те считат, че икономическата интензивност ще се върне към естествените си равнища още през тази година.

Възстановяването на стопанската система зависи освен от държавната политика, само че и от това по какъв начин бизнесът ще реагира на актуалната рецесия и по какъв начин ще подходи към връщането към напредък. Много световни компании имаха начинания за промяна още в интервала преди пандемията. Проучването на EY демонстрира, че в този момент 72% от тях ще вършат по-редовни прегледи на тактиката за придобивания в бъдеще.

Много ръководители споделят, че след края на рецесията ще дадат приоритет на новите вложения в цифрови технологии (71%), като също по този начин преразгледат разпределението на капитала си. Лидерите ще създадат по-бързи стъпки за преосмисляне, превръщане и преоткриване на бизнеса си, с цел да оказват помощ за възобновяване и да основат дълготрайна стойност за всички акционери.

Много от фирмите ще реагират на резултатите от прегледите на портфейлите си с активи, а тези, които бързо рестартират тактиките си отпреди рецесията, евентуално ще бъдат най-добре позиционирани след нейния край. Това значи още по-добро потребление на данните за схващане на новата пазарна среда и развиващия се конкурентен пейзаж и допуска по-често балансиране на портфейлите от активи посредством придобивания и продажби.

Както при държавните ограничения в този момент, това, което фирмите би трябвало да подхващат, с цел да подсигуряват развиването си след края на рецесията, би трябвало да бъде направено в точното време. По отношение на желанията за подписване на покупко-продажби, интервюираните ръководители остават решителни в проектите си отпреди рецесията.

Фактът, че откритият за сливания и придобивания не се свиват фрапантно не е е изненада - концепцията за промяна на бизнесите посредством сходни покупко-продажби от дълго време е известна измежду бизнес водачите. Придобиванията може да се окажат мощно средство за ускорение на растежа. Поне това демонстрира историята - по време на финансовата рецесия от 2008 година редица компании започнаха смели стратегически трансформации, в това число придобиване на висококачествени активи, които способстваха за по-бързия напредък по-късно. Именно такова е едно от най-големите провокации пред мениджърите - да се оправят с актуалните компликации, като в същото време обезпечен и бъдещия напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР