Проучване установи, че 90% от бутилираната вода е замърсена с

...
Проучване установи, че 90% от бутилираната вода е замърсена с
Коментари Харесай

90% от бутилираната вода съдържа микропластмаса

Проучване откри, че 90% от бутилираната вода е нечиста с микроскопични пластмасови частици. Това поражда опасението дали водата, закупена от магазините, носи евентуални вреди за здравето. 

В едно от най-мащабните по рода си изследвания са изследвани повече от 250 бутилки вода от 11 разнообразни марки от целия свят. Учените са открили, че „ съвсем всички са нечисти до известна степен “. Изследователите от Държавния университет на Ню Йорк във Фредония, проучват бутилираната вода по поръчка на журналистическия план Orb Media. Учените пишат, че са разкрили „ близо два пъти повече пластмасови частици бутилираната вода “ спрямо предходно тяхното изследване на чешмяната вода. 

Според новото изследване най-често срещаният вид пластмасов откъс е полипропилен – видът пластмаса, която се употребява за произвеждане на капачки за бутилки. Анализираните бутилки са закупени в Съединени американски щати, Китай, Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико, Ливан, Кения и Тайланд.

В 93% от пробите се открива пластмаса, в в това число и в тези на известни марки като които „ като Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life и San Pellegrino “, написа Yahoo News.

Експертите предизвестяват, че рискът за човешкото здраве, обвързван с пластмасовите частици, е към момента неразбираем.

„ Има открити връзки с увеличението на риска от някои типове рак, понижаване броя на сперматозоидите, положения като хиперактивност и аутизъм “, споделя ръководителят на проучването, доктор Андрю Мейс. „ Знаем, че те са свързани с тези синтетични химикали в околната среда и знаем, че пластмасите обезпечават метод за нахлуване на тези химикали в тялото ни “.

Една от засегнатите компании, Coca-Cola, съобщи пред BBC, че има строги способи за пречистване, само че призна, че пластмасите в околната среда са толкоз необятно публикувани, така че открити пластмасови нишки „ могат да бъдат открити в незначителни количества даже при мощно третирани артикули “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР