Проучване, проведено в Чикаго, установи, че явление, което учените наричат

...
Проучване, проведено в Чикаго, установи, че явление, което учените наричат
Коментари Харесай

"Подземното изменение на климата" деформира земята под сградите: Проучване

Проучване, извършено в Чикаго, откри, че събитие, което учените назовават " подземно изменение на климата ", деформира земята под градовете.

Според проучването това изместване на земята под градските региони може да съставлява проблем за постройките и инфраструктурата, като заплашва дълготрайните им характерности и устойчивост.

Технически известно като " подпочвени топлинни острови ", подземното изменение на климата е стоплянето на земята под краката ни, породено от топлината, отделяна от постройките и подземния превоз, като да вземем за пример системите на метрото.

" Колкото по-гъст е градът, толкоз по-интензивно е изменението на подземния климат ", споделя водещият създател на проучването Алесандро Рота Лория, доцент по гражданско и екологично инженерство в Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Почвата, скалите и строителните материали се деформират, когато са подложени на температурни съмнения. Например земята под постройките може да се свие при нагряване, което води до нежелано слягане, споделя Рота Лория.

" Деформациите, породени от изменението на подземния климат, са относително дребни по мярка, само че се развиват непрестанно ", споделя той. " С течение на времето те могат да станат доста основни за експлоатационните характерности на гражданската инфраструктура, като основи на здания, водозадържащи стени, тунели и така нататък "

Но изменението на климата подземен не е същото като това, което считаме за изменение на климата в атмосферата, което значително се дължи на парниковите газове и има широкообхватни последствия, споделя Дейвид Арчър, професор по геофизични науки в Чикагския университет.

" Наричането на това изменение на климата наподобява като нещо малко наобратно ", споделя Арчър, който не е взел участие в проучването.

Терминът " подземно изменение на климата " обаче не е фиктивен за това изследване - той се употребява, а явлението е обект на проучване от известно време.

Тиха заплаха

Проучвано през последните 25 години, изменението на климата подземен може да докара до проблеми като замърсяване на подпочвените води или проблеми с подземните железници, като направи релсите податливи на прегъване или аргументи заболяване на пасажерите заради несъразмерна топлота. Според Rotta Loria обаче до това изследване не е изследвано въздействието му върху гражданската инфраструктура.

Изследването, оповестено този месец в списание Communications Engineering, е извършено посредством инсталиране на 150 температурни датчика в региона на Чикаго Loop, както над земята, по този начин и под нея, и на разнообразни места, като изби, тунели и паркинги. Сензори бяха сложени и в Грант парк около езерото Мичиган, с цел да се сравнят температурите в незастроен регион, в който няма непотребна топлота от строителството или превоза.

Данните са събирани в продължение на три години и резултатите демонстрират, че земята под Loop е била с до 18 градуса по Фаренхайт (10 градуса по Целзий) по-топла от земята под парка.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР