Проучване по метода Таен клиент ще проследи дали се прилагат мерките за намаляване

...
Проучване по метода Таен клиент ще проследи дали се прилагат мерките за намаляване
Коментари Харесай

Предложение: `Таен клиент` да провери намаляла ли е административната тежест

Проучване по метода " Таен клиент "  ще проследи дали се прилагат мерките за понижаване на административната и регулаторната тежест, признати с решенията на Министерския съвет от 2016, 2017 и 2018 година. 

Това се планува в проект на решение на държавното управление, оповестен за публично разискване. Документът представлява мерки за промяна на модела на административно обслужване и има 5 приложения.

Идеята за инспекции от " скришен клиент " беше лансирана вицепремира Томислав Дончев на съвещание на Министерския съвет през октомври предходната година. " Мислим от идващите месеци по-широко да използваме така наречен „ скришен клиент “, както и да се сътвори централен офис или Център за събиране на тъжби и сигнали, както по телефона, по този начин и посредством потребление на ресурса на мрежата. Също по този начин, с цел да вдигнем напрежението, има желание всички стандарти за качествено административно обслужване да бъдат публикувани измежду жителите, които доста добре да си знаят правата. Това е една спомагателна форма на напън, която ще подсигурява, че администрациите ще бъдат на равнището, на което желаеме ".каза тогава той. 

Проектът, който сега е за публично разискване, планува увеличаване на периода на годност на издадени документи - лицензи, позволения, регистрации и други

Предвижда се и смяна при издаването на уверение за подписване на брак за български жител в чужбина. В момента се изискваше към документите да бъде показан узаконен превод на формален документ, публикуван в чужбина, от който са видни името, датата на раждане, полът и фамилното състояние на непознатия жител, с което ще се подписва брак. С измененията се планува това да отпадне, защото бракът ще се подписа в друга страна в сходство с нейното
законодателство.

Сред предложенията е и да отпадне изискването шофьорските книжки да се издават по непрекъснат адрес. Предложението е да бъдат подхванати ограничения за облекчение на жителите, като се обезпечи опция за подаване на заявките във всяко едно от звената „ Пътна полиция “ без значение от непрекъснатия адрес на лицето. Освен това жителите ще имат и опцията лицето да показват от кое звено желае да получи издадения документ.

Подготвя се и нов законопроект за промени в Административнопроцесуалния кодекс. В нов раздел на кодекса ще са систематизирани наредбите за административното обслужване. С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта ще се променят и доста други закони. Промените плануват отпадане на документи, за които данните са налични в обществен указател, както и да няма условие за показване на заявки и документи категорично на книжен притежател.

Подготвен е и нов законопроект за промени в Закона за държавните такси, в който се регламентира опцията за заплащане по електронен път, като с преходни и заключителни разпореждания са направени промени в законите, съдържащи условие за даване на документ за платена такса.

Очаква се двата законопроекта да бъдат изпратени за междуведомствено координиране през септември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР