Проучване, обхващащо почти половин милион британци, откри, че като цяло

...
Проучване, обхващащо почти половин милион британци, откри, че като цяло
Коментари Харесай

Консумацията на повече месо се асоциира с по-висок риск от рак

Проучване, обхващащо съвсем половин милион британци, откри, че като цяло потреблението на дребни количества месо (или никакви) се асоциира с по-нисък риск от развиването на рак, в това число на ракови болести отвън храносмилателната система.

Резултатите от питателните изследвания постоянно са спорни. Дори и да оставим настрани пристрастията на откривателите, извънредно мъчно е да накараш хората да съблюдават дълготрайни, случайно следени диетични изследвания.

Аспирантът Коди Уотлинг от Оксфордския университет и сътрудниците му не съумяват да се преборят с всички тези проблеми. Те обаче се оправят с едно друго и постоянно срещано основание при диетичните изследвания, а точно – дребните извадки. Уотлинг употребява извадка от 472 377 британци, които оповестяват какъв брой постоянно употребяват месо и риба. Впоследствие учените съпоставят тези данни с медицински досиета, обхващащи междинен интервал от 11 години. Според оповестената информация в BMC Medicine 12 % от хората от извадката са развили рак в границите на този интервал.

Малко над половината от проучваните хора (52 процента) споделят, че ядат месо 5 пъти седмично или по-често. Други 44 % също похапват месо, само че не чак толкоз постоянно. 2 % не употребяват каквито и да било сходни артикули, до момента в който други 2 % ядат риба, само че не и други животни.

При вегетарианците и веганите рискът от развиването на рак е 14 % по-нисък (еквивалентът на 10,3 % риск от насърчаване на рак в границите на периода). Подобен режим на хранене ви се коства прекомерно сложен? Спокойно, в случай че хапвате единствено риба, рискът от рак е 10 % по-нисък. Ползите от потреблението на дребни количества месо обаче са минимални – единствено 2 % по-нисък риск от рак – само че някои хора в тази проучвана група са приемали напълно по-малки количества месо от главната извадка на месоядците.

Екипът също по този начин ревизира по какъв метод диетата е обвързвана с ракови болести, които са задоволително постоянно срещани, че да дават статистически потребни извадки.

Вероятността мъжете вегетарианци или вегани да развият рак на простата е 31 % по-нисък спрямо тези, които ядат месо постоянно. имат 31 % по-нисък % на рак на простатата спрямо тези, които ядат месо постоянно. Дори при тези, които ядат риба, само че не и други меса, рискът е 20 % по-нисък.

След интервала на менопауза вегетарианките са изложени на 18 % по-нисък риск от насърчаване на рак на гърдата спрямо месоядните данни. Авторите считат, че това значително се дължи на по-ниските им показатели на телесна маса.

В сходство с минали проучвания, създателите също по този начин откриват ясна връзка сред диета с ниско наличие на месо и по-нисък риск (9 процента) от насърчаване на рак на дебелото черво. Тук обаче разликата е била статистически значима единствено за мъжете.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР