Проучване, обхванало близо 200 000 души показа, че рискът от

...
Проучване, обхванало близо 200 000 души показа, че рискът от
Коментари Харесай

Здравословният начин на живот може да намали риска от деменция

Проучване, обхванало близо 200 000 души сподели, че рискът от деменция понижава с до една трета, в случай че се води здравословен метод на живот, оповестява BBC. 

Екипът на Университета в Ексетър, направил изследването съобщи, че резултатите са вълнуващи и демонстрират, че хората не са обречени на деменция.

Какво се смята за здравословен метод на живот?

Човек, който живее здравословно:
В момента не пуши Спортува по час - два седмично Има уравновесена диета, която включва повече от три порции плодове и зеленчуци дневно, яде риба два пъти седмично и рядко се храни с модифицирано месо Алкохолът се свежда до една бира дневно
Човек, който живее нездравословно:
В момента пуши постоянно Не прави постоянни извършения Диетата му включва по-малко от три порции плодове и зеленчуци седмично, както и две или повече порции модифицирано месо и алено месо на седмица Пие минимум три халби бира дневно
62-годишната Сю Тейлър от Ексетер е видяла въздействието на деменцията върху фамилията си. Тя прави извършения в парка три пъти седмично, даже и през зимата, и има 45-минутна разходка преди работа.

" Отнема доста старания да планираш програмата си, само че си заслужава, изключително за внуците. Просто желая да запазя мозъка си колкото се може по-бодър, колкото е допустимо по-дълго ", сподели тя.

Колко огромна е разликата в метода на живот?

Проучването наблюдава 196 383 души на възраст 64 години за към осем години и проучва ДНК на хората, с цел да оцени техния генетичен риск от развиване на заболяването.

Проучването демонстрира 18 случая на деменция на 1000 души, в случай че са родени с високорискови гени и по-късно са водили вреден метод на живот. Но те се намаляват до 11 на 1000 души, в случай че тези високорискови хора водят здравословен метод на живот.

Цифрите може да наподобяват дребни, само че това е по този начин, тъй като 60-те години са релативно ранни по отношение на деменцията. Изследователите споделят, че намаляването на % на деменция с една трета ще има надълбоко влияние върху по-възрастните групи, където болестта е по-често.

" Този % може да се равнява на стотици хиляди хора ", сподели лекар Дейвид Лъвелин. 

Резултатите, оповестени в списанието на Американската здравна асоциация, съответстват с предходни проучвания и препоръки на Световната здравна организация.

„ Дори и да се притеснявате за деменция, заради случаи в фамилията си, можете да намалите риска, в случай че започнете да водите здравословен метод на живот ", споделя лекар Дейвид Лъвелин.

Друг откривател доктор Елзбиета Кузма сподели, че за първи път някой е посочил, че може да противодейства на наследствения риск от деменция и констатациите са " вълнуващи ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР