Проучване на Синдикалната федерация на служителите в МВР показва, че

...
Проучване на Синдикалната федерация на служителите в МВР показва, че
Коментари Харесай

Пожарникари са заявили, че са несигурни в специалните автомобили

Проучване на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи демонстрира, че чиновниците в пожарната всеобщо се усещат несигурни в пожарните коли марка Ивеко Магирус TLF 3000/300.
 Пожарна пропадна в дере в Куклен, огнеборец почина
Повод за изследването е последният драматичен случай край с. Куклен, при който почина 48-годишният младши специалист Илиян Попов.  Това е следващият случай с тази марка коли, при които пострадаха трима чиновници. Още на 20 август от федерацията желаеха предприемането на незабавни ограничения за осъществяване на обстойна инспекция кой и при какви условия е одобрил доставката на пожарните коли Магирус TLF3000/300 на шаси Ивеко ФФ150ЕВ по оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 “. 

От федерацията са инициирали и анкетно изследване, извършено в интервала 24 август – 10 септември 2018 година измежду пожарникари и водачи на профилирани коли за пожарогасене. В него са взели участие 147 пожарникари, от които 21% са водачи на профилирани коли за пожарогасене, 19% са по едно и също време и пожарникари и водачи, 20 % са старши пожарникари, а 33% са на служба шеф на дежурна промяна и пълководец на екип в Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Службите на 97% от интервюираните разполагат с пожарен автомобил Ивеко Магирус TLF 3000/300 (4000/500), като той се употребява като главен автомобил за гасене на пожар съгласно 62% от интервюираните, за гасене единствено на горски пожари го употребяват 7%, рядко го употребяват 14% от участниците в анкетата, а 12% са споделили, че избират да не употребяват този автомобил.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на профилирани коли са споделили, че не се усещат сигурни при ръководство или возене в тези коли. 33% са дали отговор, че се усещат сигурни, само че по-малко спрямо другите коли и едвам 8% са споделили, че се усещат сигурни с Ивеко Магирус. 

Общо 59% от участниците в проучването са попадали в рискови обстановки при возене/управление – 20% са споделили, че тази обстановка е била еднократна, а 39% са имали повече от една рискова обстановка с този профилиран автомобил. Голяма част от обстановките, за които са споделили съвсем 80% от интервюираните, са свързани със мощно поднасяне в ляво или в дясно на автомобила освен при внезапно натискане на спирачки, само че и при завои и неустойчивост даже при ниска скорост. Споделени са случаи, в които колите са поднасяли на завои при изсъхнал асфалт и температура към 25 градуса, както и на завои до момента в който се е движел с доста ниска скорост.

Основните проблеми, които са имали участниците в проучването на СФСМВР с този пожарен автомобил са свързани с проблеми със спирачките, висок център на тежестта, поради което автомобилът се накланя повече от обикновено на завоите, и занасяне.

За спирачната система е посочено, че тя е слаба и неустойчива. " При избрани рискови (и освен ситуации), при натискане на педала на спирачката, автомобилът придърпва мощно в ляво или в дясно; шарката на гумите е такава, че автомобилът сервира доста при влажен асфалт; теч на трансмисионно масло ", показват от синдикалната организация.

Един от интервюираните е декларирал:

Проблем при натискане на спирачка - дърпа в ляво или дясно - по негово предпочитание. Нестабилен даже при ниска скорост. При скорост към 50км/ч и заобикаляне на затруднение – наблягам, без внезапно въртене на кормилото, се изискват съществени старания, с цел да остане на пътя. Спирачките са незадоволително ефикасни, даже при потребление на моторна спирачка и сортиране на правилна предавка. При мощен непряк вятър зимата в камиона влезе сняг и се наложи да употребявам зимна бойна куртка, с цел да стопля крайници си, намиращ се до вратата. След прибиране в службата се оказа, че има разстояние сред вратата и уплътнението.

Имало случаи, при които моторната спирачка се задействала без причина, като по този начин се получава излишно закъснение на автомобила. Констатирани са и случаи на изгасване на автомобила и демонстрация на други механически нередности по време на гасене на пожар.

90 % от интервюираните пожарникари са чували за проблеми с тези коли , с които са се сблъсквали сътрудниците им в други служби. Според интервюираните 12% от пожарните коли не се обслужват при механически проблеми, а 19% са споделили, че в случай че зародят проблеми, то те се отстраняват на място – в гаража, от самите чиновници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР