Проучване на Shell сред автомобилисти в Централна и Източна Европа

...
Проучване на Shell сред автомобилисти в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Шофирането с половинката прави водачите агресивни

Проучване на Shell измежду автомобилисти в Централна и Източна Европа разкрива моделите на държание демонстрира, че българските водачи ръководят колите си най-ефективно. Експериментът е осъществен с потребление на съвременни технологии, чат-бот, мобилни приложения и GPS, с цел да наблюдава представянето на автомобилисти от България, Полша, Словакия, Чехия и Унгария.

В партньорство с Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths в Лондон, изследва въздействието на настроението, навиците, климатичните условия и трафика върху метода на шофиране. Окзва, че личностните характерности повлияват в по-голяма степен на шофирането в сравнение с пола.

Проучването дава повече информация за изискванията за напредване и метода на шофиране в петте страни от ЦИЕ, като GPS технология беше употребена, с цел да мери скоростта на придвижване, прекъсването и ускоряването на водачите, давайки обща оценка на успеваемостта им.

Българските водачи демонстрираха, че са най-ефективни зад кормилото (63/100 точки), следвани от водачите в Чехия. Словашките водачи пък имат най-дълго време на напредване от 52 минути (ежедневен маршрут) спрямо българските, които прекарват приблизително 29 минути на пътя. Полските и словашките водачи изминават най-големи дистанции (35 км и 40 км), а унгарските са най-внимателни, със междинна скорост от единствено 32 км/ч.

Д-р Крис Брауер от Университета Goldsmiths разяснява, че макар другите условия за напредване, се откриват сходни знаци за шофьорското показване в района:

" Анализирайки резултатите от Централна и Източна Европа може да заключим, че видовете темперамент и личностните характерности повлияват повече върху шофьорското показване, в сравнение с дали сте мъж или жена, от кое място сте и каква специалност имате. Но фактори като възрастта и фамилният статус са също потвърдени знаци: по-опитните водачи, и тези, които се возят с деца в колата, се показват най-добре зад кормилото. Това е забележителен контрастност спрямо немските водачи, които се включиха в проучването на по-ранен стадий, и които се показват по-добре, когато са сами в колата. "

Изследването разкри 5 отличителни вида характери на водачите в Централна и Източна Европа:

България (Бдителни и владеещи ситуацията): Устойчиви на стресиращи обстановки, българските водачи са най-добре представящите се на пътя от позиция на успеваемост на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и вършат убеден избор до момента в който карат, с цел да предпазят себе си и пасажерите си. Според разбора на резултатите, водачите в България, които възнамеряват пътуването си, изживяват по-малко стрес зад кормилото. Бдителни и деликатни, те имат най-високи резултати по индикатори като " дейно показване " и " равномерен път ". Тези личностни характерности разказват профил на лидер, който съумява да резервира успокоение зад кормилото, без да е прекомерно превъзбуден или подтиснат, идващ дневната си рутина. Това са хора, които знаят по кое време да " натиснат спирачките " и да бъдат деликатни, в живота и зад кормилото.

Полша (Социални и разговорливи): Полските водачи се зареждат с силата на другите, по тази причина харесват да имат спътници в колата. Тяхната грижовна и подкрепяща натура, и съпричастност към останалите - пасажери и участници в придвижването, води до повече задоволство зад кормилото, и по-безопасни пътувания.

Словакия (Алтруистични и амбициозни): Реалистичната и амбициозна природа на словашките водачи значи, че те имат по-ефективни пътувания, и се усещат по-безопасно на пътя.

Унгария (Творчески настроени и изобретателни): Шофирането е средство за изложение на унгарските водачи, които обичат да бъдат на път и се усещат сигурни зад кормилото. Техните съмнения в настроението обаче водят до по-малко ефикасни пътувания.

Чехия (Отворени и екстровертни): Профилът на чешките водачи демонстрира, че те са доста ангажирани със обществени действия в всекидневието си. Техният екстровертен темперамент допуска, че обръщат огромно внимание на другите участници в придвижването.

Повече за представянето на българските водачи

Анализът на резултатите, които екипът прави във връзка с участниците от България демонстрира, че тези, които имат дейно показване при шофиране, показват упоритост, само че и осъзнатост. Какво слушат, с кого пътуват и дали обичат да карат са измежду другите съществени фактори, повлияващи на представянето на пътя.

Любовта към шофирането е наложително изискване - водачите, които се любуват на времето си зад кормилото се усещат по-сигурни и пътуват по-ефективно.

Музиката е ключ към по-добро показване на пътя, както и това дали лидерът обича да кара, и се любува на времето си зад кормилото. Шофьорите, които слушат музика означават по-висока успеваемост. Плавността на напредване също се повишава при тези, които слушат музика.

Агресивност - измежду факторите, които усилват напрежението у водачите, се оказва това с кого пътуват. Тези, които са дружно с колегата си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с другари или сътрудници. Интересно е, че шофиращите отвън града са и по-агресивни зад кормилото от тези, които карат в градски условия.

Притеснителност - водачите, които се усещат обезпокоени или депресирани, разумно оповестяват за по-високи равнища на стрес по време на пътуването си. /AutoBild България
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР