Проучване на Националния център по киберсигурност във Великобритания (NCSC) е

...
Проучване на Националния център по киберсигурност във Великобритания (NCSC) е
Коментари Харесай

Проучване показва най-уязвимите пароли в интернет пространството

Проучване на Националния център по киберсигурност във Англия (NCSC) е разкрило най-лесните пароли, с които хората пазят своите сметки и които постоянно биват разбивани.

След изследване на отчети за пострадали хора и техните сметки и сметки, центърът е разкрил, че най-широко употребяваната ключова дума е „ 123456 ”.

Проучването помогнало да се открият пропуските в киберсигурността, които могат да доведат проблеми на милиони консуматори и да обиден персоналните им данни.

Според NCSC хората би трябвало да подредят три инцидентни, само че запаметяващи се думи, и да ги употребяват като мощна ключова дума.

Кои чувствителни пароли не би трябвало да използваме?

Според първото такова изследване на NCSC, най-уязвима е паролата „ 123456 ”, която е употребена от повече от 23 милиона души. Втората най-популярна е „ 123456789 ”, която също не е по никакъв начин сложна за отгатване. Сред топ пет от най-разбиваните пароли също са „ qwerty ”, “password ” и „ 1111111 ”.

Най-често употребяваните имена в паролите са: „ Ашли ”, „ Майкъл ”, „ Даниел ”, „ Джесика ”, „ Чарли ”.

Разбира се, има ранглиста и на имената на футболните тимове, която се оглавява от „ Ливърпул ” и „ Челси ”.

„ Хората, които употребяват добре познати имена, думи и цифри, слагат себе си пред риск от това да станат жертви на хакери ”, споделя доктор Иън Леви, механически шеф на NCSC.

“Никой, който желае да отбрани добре своите персонални данни, не би трябвало да употребява пароли като личното си има, локален футболен тим или обичан бранд ”, прибавя още той.

Какво мислят потребителите?

Проучването също интервюира хората за техните привички и страхове им по отношение на онлайн сигурността.

То открива, че 42% от хората чакат да изгубят пари в онлайн машинация и единствено 15% декларират, че са уверени, че знаят задоволително, с цел да се защитят онлайн. Казва се също, че по-малко от половината запитани употребяват обособена и труднодостъпна ключова дума за главния си имейл.

Според специалиста по сигурността Троян Хънт, който поддържа база данни за хакнати сметки, изборът на добра ключова дума е " най-големият надзор ", който хората имат над онлайн сигурността.

Според него изследвания като тези разрешават на хората да схванат кои пароли са най-широко употребявани и по какъв начин да вършат по-добри решения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР