Проучване на Gezici показва, че Ердоган няма да успее да

...
Проучване на Gezici показва, че Ердоган няма да успее да
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Проучване на Gezici демонстрира, че Ердоган няма да успее да победи на първия тур на президентските избори в Турция, а неговата ръководеща партия ще загуби парламентарното си болшинство на вота на 24 юни

6.8 % e растежът на износа през април, като нарастването идва напълно от Европейски Съюз, до момента в който продажбите в трети страни понижават на годишна база. Социалният министър Бисер Петков по-малко от денонощие бе в догадка на подадена и призната от премиера Бойко Борисов оставка поради ескалиращото неодобрение на родителите на деца с увреждания от забавянето на новия закон за персоналната помощ. След като стана ясно обаче, че оставката на министъра провокира още повече неодобрение у засегнатите, на другия ден Борисов разгласи, че наредил на Петков да се връща на работа и " да оправи нещата ".

Ще беседваме дали с Израел не можем да имаме взаимно произвеждане в защитата, изключително на бойни дронове, разгласи министър председателят Бойко Борисов при започване на срещата си израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Eрусалим

След близо десетгодишно забавяне прокуратурата стартира следствие на концесията на " Юлен " АД в Пирин и финансирането на Българската федерация по ски. Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал премиера Борисов с искане за смяна на концесионния контракт от 2001 година и за " незабавни дейности " за понижаване на концесионната повърхност, тъй като Юлен " експлоатира с 65 ха повече от уговореното. Прокуратурата ревизира и предходни свои отводи да проверява тези нарушавания в Пирин. " Юлен " се свързва с един от притежателите на ПИБ - Цеко Минев, който е и ръководител на Българската федерация по ски.

Българска социалистическа партия направи поръчка за нов избор на съмнение към държавното управление на Борисов, този път за сигурността. Мотивировката за вота включва случаите на разстреляния данъчен контрольор, убития предприемач от Велико Търново, избягалия и погубен след това в Ботевград пандизчия и други

Свят

Премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, реализираха съглашение, съгласно което югозападната ни съседка към този момент ще се назовава Република Северна Македония. Опозицията и в двете страни се разгласи против решението, а македонският президент съобщи, че няма да подпише контракта, в случай че той бъде утвърден от Народното събрание. Така остават доста незнайни пред окончателното решение на дългогодишния спор.
Австрия възнамерява центрове за настаняване на мигранти отвън Европейски Съюз, с цел да им се обезпечат " заслон и отбрана, само че не и по-добър живот ", съобщи канцлерът Себастиан Курц

[Reuters]
Италия отбрани решението си да не допусне транспортен съд на благотворителна организация със стотици мигранти на борда. Това докара до ескалация на напрежението сред Рим и Париж по отношение на бежанската политика. Спорът е фокусиран върху кораба Aquarius, който Италия и Малта отхвърлиха да одобряват и той се насочи към предложилата леговище Испания. Френският президент Еманюел Макрон подлага на критика решението за недопускане на кораба. Но новият италиански министър председател Джузепе Конте отвърна, че " Рим не може да одобри лицемерни уроци от страни, които постоянно са предпочитали да обръщат тил, когато стане въпрос за миграция ".

Съединени американски щати вкарват мито върху вноса на маслини от Испания. Доводът е, че те са субсидирани и продавани на цени под действителната им стойност. Решението би трябвало да бъде дефинитивно доказано от Американската комисия за интернационална търговия, която да го разгласи на 24 юли. Европейски Съюз окачестви този ход като " недопустим ".

Икономика

Производителността на труда нараства с 2.3% през първото тримесечие на годината. За съпоставяне, през последните месеци на 2017 година нарастването беше едвам 0.7%. Ускорението евентуално идва от спада на броя на работещите в нископроизводителния поземлен бранш - с 31.1 хиляди до 574 хиляди души към март по отношение на същия интервал на предходната година. Всеки ангажиран е съдействал приблизително с 15.4 лева за отработен час към брутния вътрешен артикул на страната.

Договорът за изкупуване на сила от Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " може да бъде негоден, в случай че се одобряват механизмите за отплата на невъзстановените разноски. Това разгласи вложителят и оператор на централата " AES България ". От сдружението оповестяват, че на 30 юни на енергийното министерство ще бъде предоставено мнение по препоръчаната през февруари методология за пресмятане на тези разноски. Същинските договаряния с държавното управление обаче ще стартират едвам след тази дата.

Бизнес
Китайската компанията за финансови софтуерни услуги на Ерик Джинг Ant Financial събра от вложители рекордните над 14 милиарда $ в рунд на финансиране. Ant Financial ръководи най-голямата мобилна платформа за разплащания Alipay и беше част от софтуерния колос Alibaba до 2014 година Набраните средства ще бъдат употребявани за създаване на нови технологии и нарастване на интернационалното наличие на Alipay.

КФН утвърди проспекта за нарастване на капитала на " Сирма груп холдинг ". Решението на регулатора разрешава на софтуерната група да емитира 39.57 млн. нови акции на емисионна стойност 1 лева Така акционерният капитал ще се усили от настоящите 59.3 млн. до 98.9 млн. лева Средствата са предопределени за осъществяване на тактиката за развиване на " Сирма груп " - уголемение на портфолиото от артикули и метаморфоза на корпоративната конструкция.

Бизнесът на " Кока-кола " и нейните сътрудници способства с над 500 млн. лева за българската стопанска система годишно, излиза наяве от отчет на групата. Данните демонстрират, че системата на " Кока-кола " в България генерира добавена стойност за 101 млн. лева, а откакто се включат и платените налози, заплати и облага на доставчиците и комерсиалните сътрудници, цялостният резултат е 560 млн. лева през 2017 година Към края на предходната година личният състав на компанията наброява 2300 души, а съгласно мениджмънта сдружението поддържа още близо 17.5 хиляди спомагателни работни места по веригата. Сделки и планове

Германската Leoni избра Плевен за новия си цех след две години изследвания и визити в България. Групата е измежду най-големите производители на електрически системи и окабеляване на коли в международен мащаб, а в Европа заема първото място. Инвестицията в Плевен ще бъде на стойност към 32 млн. евро, а работните места ще са над 2 хиляди Очаква се заводът да стартира работа до края на тази година, а през 2020 година да доближи цялостен потенциал. Това е най-голямата инвестиция в района за последните 10 години, а планът е категоризиран като предпочитан.

Частни правосъдни реализатори продават недостроения ИПК " Родина " и зала " Универсиада " в столицата. И двете процедури се провеждат по искане на синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Собственикът на " Универсиада " и свързани компании дължат на банката над 50 млн. лева, а началната цена на залата е 15.6 млн. лева с Данък добавена стойност. Общите отговорности, свързани с " Родина ", са 132 млн. лева, а началната цена за незавършените здания е близо 20.6 млн. лева

Германският автопроизводител BHTC стартира уголемение на производството си в Божурище. Проектът на Behr-Hella Thermocontrol планува да удвои потенциала на завода си за автомобилни климатични системи (с близо 6500 кв. метра) и да назначи още към 150 души. От компанията не прецизират размера на инвестицията. Строителството би трябвало да завърши през март 2019 година Българското дружество " Бер-Хелла термоконтрол " на немската група доставя продуктите си на всички огромни автомобилни производители.

IKEA влага 300 хиляди евро в възобновяване на част от магазина си в София. Българският офис възнамерява нов образ на общо 6 хиляди кв. метра, разпределени в осем тематични отдела в комерсиалната част на обекта. Това е най-голямото възобновяване на магазина от откриването му през 2011 година От думите на шефът на IKEA за България Никос Ифантидис излиза наяве, че задачата е извършването на покупки да стане по-удобно.

Victoria`s Secret стъпи на българския пазар с летищни магазини за козметика и аксесоари в Бургас и Варна. Двата обекта на американската фешън марка са отворени от края на май на двете морски аерогари и се оперират от " Нюанс БГ ", акционери в което са българската " Химимпорт " и швейцарската група Dufry. Магазините са с повърхност от 40 кв. метра на всяко летище и оферират над 220 продукта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР