Проучване на Европейската комисия и органите за защита на потребителите

...
Проучване на Европейската комисия и органите за защита на потребителите
Коментари Харесай

Сайтове за телеком услуги масово нарушават законите на ЕС

Проучване на Европейската комисия и органите за отбрана на потребителите разкрива подвеждащи практики в 163 от общо 207 уеб страницата

Редица уеб страници за телекомуникационни онлайн услуги подвеждат потребителите с фиктивни отстъпки или като не им дават цялата нужна информация, с цел да създадат осведомен избор, уточни комисар Вера Йоурова

Европейската комисия и националните органи за отбрана на потребителите разгласиха резултатите от инспекцията в целия Европейски Съюз на 207 уеб страницата, предлагащи стационарни или мобилни телефонни услуги, интернет услуги и услуги за видео и аудио стрийминг.

Прегледът разкри, че 163 от тези уеб страници са вероятно в нарушаване на законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите. Някои от най-често срещаните проблеми са рекламата на видимо безвъзмездни или с отстъпка пакети, които в действителност са пакетна оферта, неналичието на система за разрешаване на разногласия или фактът, че уебсайтовете могат да трансформират едностранно изискванията на контракта без информация или аргументация за потребителя.

„ Редица уеб страници подвеждат потребителите с фиктивни отстъпки или като не им дават цялата нужна информация, с цел да създадат осведомен избор. Очаквам погрешната и подвеждаща информация да бъде поправена допустимо най-бързо, с цел да се подсигурява, че секторът съблюдава изцяло разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите ”, разяснява резултатите от изследването Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете.

Комисията наскоро предложи нов търговски механизъм за потребителите, който в допълнение ще ускори опциите им за деяние по отношение на търговците, които употребяват нелоялни търговски практики, и ще укрепи използването от органите на разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите.

Основни констатации от изследването:

Националните органи ще проучат по-обстойно 163 уеб страницата с нередности, които, в случай че бъдат доказани, ще би трябвало да бъдат отстранени. Органите за съдействие за отбрана на потребителите ще подсигуряват, като употребяват наличните национални процедури за правоприлагане, че уебсайтовете съблюдават още веднъж разпоредбите.

През 2016 година Индексът на Европейски Съюз за развиването на пазарите на дребно, който следи успеваемостта на над 40 пазара, оценена от страна на потребителите, сподели, че в телекомуникационния бранш потребителите са понесли най-вече вреди като цяло, като в него се регистрира най-голям дял на клиенти, които са срещнали проблеми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР