Проучване на „Алфа Рисърч” , проведено веднага след първия тур,

...
Проучване на „Алфа Рисърч” , проведено веднага след първия тур,
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч”: 17% още не са решили за кого ще гласуват на балотажа в София

Проучване на „ Алфа Рисърч”, извършено незабавно след първия тур, демонстрира леко понижаване на изборната интензивност – към 38% от хората декларират, че ще отидат до урните на балотажа.

На първия тур регистрираната интензивност е 42,7%, а към 4-5% по-ниска изборна интензивност може да чакаме на втория тур. Това демонстрират данни на представително изследване на „ Алфа Рисърч” измежду 800 гласоподаватели, което е поръчано и финансирано от bTV, показано от Боряна Димитрова.
„ Алфа Рисърч ”: Малко над 10% преднина на Фандъкова пред Манолова Близо половината интервюирани не считат да гласоподават
По-ниската изборна интензивност идва от гласоподавателите на тези политически сили, които няма да имат показани кандидати на втория тур, изясни Боряна Димитрова в предаването " Тази заран ".

Според данните 17% от тези, които ще гласоподават към момента не са решили за кого ще дадат гласа си.

Снимка: btvnovinite.bg

55,3 на 100 от решилите, че ще гласоподават ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44,7 на 100 - Мая Манолова, сочат още данните на „ Алфа Рисърч”.

Има няколко фактора, които приказват за затвърждаване на тази разлика сред двамата претенденти, означи Боряна Димитрова. По думите й Йорданка Фандъкова събира много пъстра и разнородна подкрепа- по-голям дял от хората с висше и приблизително обучение.

Една трета от гласоподавателите на " Демократична България " споделят, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съответствие две към едно в интерес на Йорданка Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, към 40% настояват, че няма да гласоподават на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в интерес на Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези 17%, които не са решили за кого ще гласоподават, в случай че вземат решение изрично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, тъй като разликата сред Фандъкова и Манолова е към 10%, уточни още Боряна Димитрова.

*Проучването е направено от " Алфа Рисърч " в интервала 28-30 октомври 2019 година. Възложено е и финансирано от bTV и е извършено посредством директно изявление по домовете с 800 пълнолетни поданици на София с право да гласоподават в локалния избор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР