Проучване на Алфа рисърч, проведено пред октомври 2019 г., показва,

...
Проучване на Алфа рисърч, проведено пред октомври 2019 г., показва,
Коментари Харесай

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

Проучване на " Алфа рисърч ", извършено пред октомври 2019 година, демонстрира, че 40,1% от интервюираните пълнолетни българи декларират, че са срещали информация за донорство на органи. Мнозинството (59,9%) обаче настояват, че в никакъв случай не са се сблъсквали с сходна информация. Най-често тематиката е била поднасяна в медиите (31,2%), 5,8% са се уведомили от интернет, а 7,2% - в лечебните заведения.

Една трета от българите са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки , другари, медицински експерти. Повечето интервюирани желаят да има повече информация по тематиката - 74%. 5,2% са изрично срещу, като са на мнение, че такава информация единствено би травмирала хората.
 Снимка 451164
Източник:
 1033 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 51 - на бял дроб
1033 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 51 - на бял дроб

Липсата на хигиеничен вертолет е главната спънка пред донорството

Основно хората се опасяват от корист. Страхът е подбуден от недоверието към медицинските експерти, че при възможен случай няма да бъдат положени задоволително старания съответният човек да бъде избавен. 57,3% споделят този боязън.

42% се опасяват да не провокират ориста. В това имат вяра по-ниско образованите групи. Всеки пети има морално-религиозни аргументи.

Кампанията ще премине под мотото " Да за живот ", сподели здравният министър Кирил Ананиев. Донорството няма аналог съгласно него. Амбицията на министъра е да се усили броят на трансплантациите.

1151 пациенти се нуждаят от трансплантация , над 1000 пациенти се нуждаят от бъбречна трансплантация, посочи Ананиев. 32 трансплантации тази година са осъществени от трупен донор, 12 - от жив, стана ясно от думите му.
 Снимка 451165
Източник:
 Първа белодробна трансплантация в България
Първа белодробна трансплантация в България

Д-р Игор Тодораке от Хановер и доктор Любомир Спасов водиха екипа на болница " Лозенец "

За нас е значимо да забележим настройките, терзанията, упованията на българските жители, посочи министърът. Липсата на органи не е проблем единствено на България, това е международен проблем , акцентира Кирил Ананиев.

Проучването демонстрира още, че три четвърти от българите биха потърсили опция за трансплантация при потребност , само че едвам една трета биха дали единодушие за донорство на органи. 74,1% споделят, че в случай че им се наложи - на тях или на техен непосредствен - биха потърсили опция за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при потребност .

Към момента 35,2% заявяват единодушие да станат донор на органи при възможен случай или акцидент с съдбовен край. Столичани (52%), хората с по-високо обучение (49%) и дамите (53%) са с близо 20 на 100 по-склонни да дарят органи в сравнение с междинното за популацията.
 България е на опашката по донорство в Европейски Съюз
България е на опашката по донорство в Европейски Съюз

Това съобщи шефът на Агенцията по трансплантации

51,3%от българите считат, че хората би трябвало да заявяват категорично единодушие, че желаят да са донор, а не както е в законодателството - категорично да се заявява отвод за донорство. Иначе едвам 3,8% са срещу трупното донорство.

Росен Иванов, шеф на Агенция " Медицински контрол ", уточни, че главен проблем е неналичието на интензивност от страна на донорските центрове. Проблем е връзката с околните, тяхната некомпетентност и поверие, акцентира той.

За да може един човек, който е умрял, да стане донор, би трябвало изрично да се потвърди,че той е изпаднал в мозъчна гибел , отговори здравният министър на въпроса на News.bg по какъв начин ще се оправи с недоверието на хората, че няма да се положат задоволително старания да се избави пациент в мозъчна гибел.

Мозъчна гибел не се установи от един доктор, а от комисия от трима лекари, които не са ангажирани с донорство, разясни и Росен Иванов. Има гаранции, че няма да има злоупотреби, акцентира той. Има непоколебим надзор и събиране на доказателства за съществуването на мозъчна гибел. Не може да се случи корист, безапелационен бе шефът на " Медицински контрол ". А по отношение на последната донорска обстановка у нас - пациентът, който получи бял дроб в " Лозенец ", към този момент е изправен и се усеща добре, сподели още Кирил Ананиев. Предстои му рехабилитация.
 Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори
Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Годишно в България се вършат 20-25 трансплантации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР