Проучване.Дума:АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%Преднина от 1,2% на

...
Проучване.Дума:АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%Преднина от 1,2% на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Проучване.

" Дума ":

АФИС: Българска социалистическа партия води пред ГЕРБ с 1,2%

Преднина от 1,2% на Българска социалистическа партия пред ГЕРБ демонстрира последното изследване на социологическа организация АФИС. Според допитването, направено измежду 1 604 души в интервала 10 - 15 май, Българска социалистическа партия ще завоюват евроизборите с 25.7%, а ГЕРБ ще заемат втора позиция с 24.5%. Движение за права и свободи биха заели трето по отношение на данните, а " Воля " изпреварват Вътрешна македонска революционна организация.

Агенцията обаче подчертава, че разликата сред първите две политически сили е в границите на допустимата статистическа неточност. Предвид това и разликата в степента на мотивираност на поддръжниците на партиите, организацията " по никакъв метод " не може ясно да съобщи, че спечелилият на идните избори е предупреден.

С други думи кръгът на " обвинените " призьори в идващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос, пишат от АФИС.

Данните на организацията свидетелстват за относително висока декларативна настройка за присъединяване на пълнолетните български жители в идните европейски избори. От 1 604 интервюирани лица 1 008 декларират подготвеност да отидат до урните. Това предпоставя изборна интензивност от 62.8%.

Искания.

" Сега ":

Фармацевтите още веднъж желаят по-нисък Данък добавена стойност върху медикаментите

" Крайно време е размерът на Данък добавена стойност върху финансираните с обществени средства медикаменти у нас да бъде преосмислен. Той би трябвало да е сред 5 и 8%, в случай че не бъде отстранен напълно ", разяснява проф. доктор Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз пред " Блумбърг ТВ-България ".

Гетов напомни, че България има една от най-високите ставки върху медикаментите в Европейски Съюз. " От 2010 година настояваме медикаментите, платени с обществени средства, да бъдат или с по-нисък налог, или да бъдат освободени от Данък добавена стойност. Няма по какъв начин хазартът и туристическите услуги да са освободени от Данък добавена стойност или с редуцирана ставка, а медикаментите да бъдат облагани с 20% ", добави той. Според него понижението на налога би трябвало да бъде годно за медикаментите по лекарско наставление, защото в този случай пациентът няма право на избор, до момента в който тези без лекарско наставление са въпрос на персонални желания. Ако Данък добавена стойност бъде сведен, ще се усилят средствата в бюджета на НЗОК за лекарства, които институцията заплаща, сподели още Гетов.

В последните години сходна рекомендация имаше и от Световната банка, внасяни са даже и законопроекти, само че Народното събрание ги отхвърля.

Разследване.

" 24 часа ":

Питат сина на Стоян Зайков къде може да е татко му

Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от главните очаквания на проверяващите да намерят татко му. Двамата постоянно пътували в Рила и проверяващите го питат къде го е водил баща му и какви направления са употребявали за преходите си.

Детето върви всеки ден, съпроводено от служители на реда, в къщата им в кв. " Полето " в Костенец, с цел да храни животните, които фамилията гледа. Разпитите са неофициални, с цел да не се стресира ученикът. Той е и най-близкият до Зайков човек.

43-годишният мъж, търсен за убийството на някогашната си жена Милена Шишкова и братовчед си Валентин Петров, е скаран с родителите си. Те са под полицейска протекция, защото има риск Чане да тръгне да им отмъщава.

От убийството на Милена на 10 май от Зайков няма и диря макар масираното полицейско наличие в Костенец. Разследващите допускат, че той се крие в региона, тъй като го познава добре. В Рила той се спотайвал 2 месеца, с цел да не бъде вкаран в пандиза по присъда за кражба.

Строителство.

" Дума ":

Второ сриване за два дни по новия бул. във Варна

За по-малко от два дни новият бул. във Варна пропадна два пъти. След като поройния дъжд във вторник срути тротоар на двуетажно кръстовище, през днешния ден скална маса се изсипа върху локалното платно.

Само няколко часа преди втория случай, министър председателят Бойко Борисов съобщи пред Нова тв, че качеството на булеварда, за чийто ремонт бяха изхарчени над 113 млн. лв., е чудесно. Минах оня ден, приказвах с хората. Когато падна огромният дъжд в София на Южната дъга, един се возеше с лодка. В Германия, в Австрия при наводнения карат водни ски и канута ", беше коментарът на премиера. " Стихия. Природа ", заключи той.

Вчера стана известно, че кръстовищата и трасето на преди малко ремонтирания бул. са били " незавършени ", макар че придвижването по тях е било разрешено. Информацията бе доказана и от пресцентъра на локалната администрация, откакто седмици наред тя оставяше без внимание медийните изявления и сигнали на жители за казуса. Булевардът, чието трасе е дълго малко над 3 км, беше отворен за придвижване на 25 март при изненадващо посещаване на Бойко Борисов. Пред медиите, незабавно свикани точно на кръстовището, министър председателят подреди на кмета на града Иван Портних: " Кажи им да пускат придвижването!

Проверка.

" Монитор ":

Проверяват огромни ВЕИ-та за безценен ток

Големи производителите на зелена сила, измежду които може да попаднат и централите на Иво Прокопиев, ще бъдат проверявани за безценен ток. Това стана ясно след срещата през днешния ден в министерството на енергетиката на протестиращите от дребни ВЕИ-та, част, от които към този момент са банкрутирали, с министър Теменужка Петкова, ръководителя на парламентарната комисия по енергетика в Народно събрание Валентин Николов, шефа на КЕВР Иван Иванов и зам.-министъра на земеделието Лозана Василева.

На брифинга след нея Иван Иванов осведоми, че е изискал от всички ерепета в страната да отговорят какъв е статутът на компаниите, които съгласно протестиращите, получават двойно субсидиране, за какво те не са били посочени от ерепетата и по каква причина е било счетено, че не попадат под наредбата на параграф 18 от ЗЕВИ. " Там, където се откри, че има такива сдружения комисията неотложно ще се произнесе със надлежно решение ", даде обещание той и добави, че сега преференциалната цена на централите на протестиращите е 104 лева за мегаватчас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР