Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник. Това каза пред

...
Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник. Това каза пред
Коментари Харесай

Министър Аврамова: Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник

Проучваме различни източници за водоснабдяване на Перник. Това сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Тя заяви, че се подхващат всички вероятни сложни ограничения, с цел да се реши въпросът със зареждането на града с вода.
Търсим разновидности за потребление на други водохващания, които не са на територията на ВиК - Перник. Към момента няма техническа опция от различен язовир да се обезпечи вода за бент. „ Студена ", сподели министърът. Има водни каптажи, стопанисвани от ВиК - Перник, които към този момент се включват като аварийни източници за водоподаване.
Аврамова прикани кмета на Перник да подпише допустимо най-бързо заповедта за водния режим, тъй като всеки ден е значим. ВиК - Перник предлага щадящ режим за язовира и водопреносната мрежа, който е и комфортен за популацията.
Разчетът е водата да стигне до април, когато е идващото снеготопене. „ За страдание язовирът, който доставя Перник, е планиран и изпълнен като едногодишен, т.е. главният му приток е от снеготопене ", уточни още Петя Аврамова и подсети, че през годината е имало малко превалявания, което е основало казуса със снабдяването с питейна вода в града.
Има концепция да се сътвори опция за взимане на вода от язовир „ Долна Диканя ", добави Петя Аврамова. Вече са взети проби от водата там и в случай че те покажат, че е годна за пиянство, ще се пристъпи към механически ограничения. За задачата ще би трябвало да бъде изработен план и да се изпълнят строителни действия, за свързване на язовир „ Долна Диканя ", помпена станция и тръбопровод.
„ Комплексни са дейностите, подхванати от Министерство на регионалното развитие. В дълготраен проект изследваме и опцията да създадем разделно водоснабдяване за индустрията и за питейно-битови потребности на града ", акцентира още районният министър.
На въпрос дали ще се потърси отговорност от шефа на ВиК Перник, Петя Аврамова сподели, че е по-важно всички да се съсредоточат върху справяне с рецесията. Министърът подсети, че с нейна заповед е образувана работна група в Министерство на регионалното развитие, която да откри всички обстоятелства и данни, свързани с употребата на бент. „ Студена " от 1 януари т.г. Работната група ще е подготвена с отчета си през идната седмица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР