Процесите в триъгълника Русия-Китай-САЩ стават все по-бързи и интересни. Китай

...
Процесите в триъгълника Русия-Китай-САЩ стават все по-бързи и интересни. Китай
Коментари Харесай

Западът начерта руска червена линия пред Китай

Процесите в триъгълника Русия-Китай-САЩ стават все по-бързи и забавни. " Китай отблъсна протегнатата ръка на Америка ", " Ако Китай влезе в съюз с Русия, ще има международна война " - защо става дума? Вторият откъс е от изявление на Зеленски, в което той споделя, че съгласно него Китай е наясно с този риск (и затова, би трябвало да се разбере, няма да помогне на Русия), а първият е заглавието на публикация във “Вашингтон Пост ” която проучва резултатите от срещата в Мюнхен сред държавния секретар Блинкен и Ван Йи.

Сега китайски посланик - член на Политбюро и някогашен външен министър, неотдавна нараснал в шеф на офиса на Комисията по външни работи към Централен комитет на КПК (самата комисия се оглавява от Си Цзинпин, тъй че Ван в действителност е негов заместител по външните работи) - към този момент е в Москва. И след произнасянето на президентското послание, Владимир Путин евентуално ще се срещне с него, с цел да обсъдят подготовката за визитата на Си Цзинпин, планувано за пролетта. Това посещаване по никакъв начин не се харесва на американците, само че на среща в Мюнхен Ван Йи сподели на Блинкен, че „ в никакъв случай няма да приемем Съединени американски щати да подлагат на критика или даже оказват напън върху китайско-руските връзки “.

Естествено, Пекин не харесва освен намесата на Вашингтон в връзките на други хора, само че и китайските водачи се изричат все по-остро за американската политика като цяло. СъщиятВан Йи изрази „ мощно неодобрение и мощен митинг “ пред Блинкен по отношение на унищожаването на китайския балон, като го назова „ типична корист със мощ, както и нарушаване на интернационалната процедура “ и уточни, че „ Съединени американски щати не са в положение да очерни Китай. "

Пекин схваща, че случаят с балона е единствено предлог за Съединени американски щати и предизвестява против „ намаляване на ескалацията или утежняване на обстановката “, като заплашва с „ нужни ответни ограничения “ в отговор. Какви са тези ограничения? Още наказания, каквито двете страни все по-често си разменят ли? Или военна помощ за Русия? В края на краищата през последните дни американски публични лица споделиха надали не в прав текст, че имат информация, че Китай обмисля опцията за доставка на оръжия и муниции.

Блинкен разиска въпроса с Ван Йи, като уточни сериозните последствия, които това би имало за връзките сред Съединени американски щати и Китай. Въпреки че Пекин твърди, че няма да доставя Русия с оръжие (това съобщи и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, базирайки се на диалога си с Ван Йи), е ясно, че американците не имат вяра в това. И с всички сили приготвят реакция, и то общозападна, като привързват европейците към нея. Ако Борел просто споделя, че доставките на оръжия за Русия „ ще се трансфорат в алена линия за нашите връзки “, тогава външният министър на Люксембург Аселборн непосредствено споделя, че „ Европейският съюз ще бъде заставен да наложи наказания против Китай, в случай че те дават военна помощ на Русия “. Очакват ли атлантистите Китай да се уплаши? Или просто се готвят да отговорят на неизбежното – т.е. на военната помощ на Пекин за Москва?

Нито едното, нито другото. Няма да съумеят да изплашат Китай - там прелестно схващат какво се случва. Англосаксонците се пробват в случай че не да спрат, то да забавят процеса на разрушение на следения от тях международен ред и за това би трябвало да спрат Русия непременно: да предотвратят нашата победа в Украйна, да я изолират и отслабят. Това е изрично неизгодно за Китай - слаба Русия не може да бъде благонадежден съдружник в процеса на изтласкване на англосаксонския международен ред. Освен това, откакто се оправят с Русия, англосаксонците ще получат спомагателни благоприятни условия и запаси за борба и напън върху Китай, който те към този момент намерено оповестиха за главен зложелател и опасност за западната надмощие. Всичко това е кристално ясно за китайското управление. И хитрите опити да се убеди Пекин, че „ за вас е неизгодно сами да протакате военните дейности, за какво би трябвало да ставате пленник на спора сред Русия и Запада? “ - не водят до нищо.

Но значи ли това, че скоро Пекин ще стартира да доставя оръжия на Русия? Не, в този момент не са нужни директни доставки на оръжия и муниции за Русия (друг въпрос е компонентната база за произвеждане, всички типове полупроводници, които към този момент се доставят), а в случай че и когато стартират, тогава няма да има публично известие за това. Китай към момента се пробва да се състезава с англосаксонците за Европа - несъмнено, не за надзор над нея, само че най-малко за комерсиалните и стопански връзки със Стария свят. Търговията с Китай е от огромно значение за Европейски Съюз, само че казусът е, че опциите на европейците да пазят ползите си не са неограничени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР