Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми

...
Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми
Коментари Харесай

Борисов се срещна с помощник на държавния секретар на САЩ

Процесите в страните от Западните Балкани бяха измежду обсъжданите тематики по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Хойт Ий.

Премиерът Борисов подчертава върху смисъла на европейската вероятност за страните от района. Той акцентира, че въпросът за тяхното приобщаване към Европейския съюз ще е един от целите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

В рамките на диалога в Министерския съвет Борисов разиска с Хойт Ий резултатите от присъединяване си в срещата на водачите от Берлинския развой в Триест. Министър-председателят подчертава върху опциите за съгласуваност сред страните от Западните Балкани и тези от Европейски Съюз с включването на Коридор №8 в Берлинския развой. Свързващата инфраструктура е значима, тя ще даде нова вероятност на за развиването на Балканите, съобщи министър председателят.

Обсъден беше също напредъкът на интерконекторната връзка България – Гърция. Министър-председателят разясни, че този план е от основно значение освен за двете страни, а и за района на Югоизточна Европа и Европейски Съюз. С реализирането му ще се реализира диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов кулоар. Двамата разискаха също развиването на плана за създаване на европейски газоразпределителен център „ Балкан “.

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник-помощник държавният секретар Хойт Ий разговаряха и за усилването на двустранното партньорство сред България и Съединени американски щати в полза на общите цели на двете страни като съдружници.

Премиерът посочи, че за България е от огромно значение съдействието в региона на сигурността и защитата и означи провеждането на най-голямото военно обучение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР