Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в

...
Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в
Коментари Харесай

Коронакризата стопила и спестяванията за втора пенсия

 Процесите през последните месеци са повлияли негативно върху доходността в самостоятелните партиди, ръководени от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. " Процесите, които повлияха, не бяха позитивни, бяха неприятни ", разяснява пред стратегия " Хоризонт " на БНР финансовият анализатор Иван Стойков. Спестяванията на родените след 1959 година в повсеместен пенсионен фонд за втора пенсия са претърпели корекции, които са ги понижили, означи той. Спадовете, даже сривовете на фондовите тържища по света, са довели до тези негативи, добави Стойков.

Причината сега е доста пазарно обоснована. Средствата по самостоятелните партиди се влагат от ръководещите ги пенсионни фондове и когато има такива фрапантни спадове на фондовите тържища, се записва негативна рентабилност. Няма по какъв начин негативните феномени на финансовите пазари да не се отразят върху доходността в самостоятелните партиди за втора пенсия, разясни анализаторът. Ефектът е ясно забележим - половин милиард от тези средства към този момент не съществува. Това е сумата, която сумарно са изгубили всички, които вършат отчисления за втора пенсия. За всеки самостоятелно наличността по партидата се понижава по друг метод. Излизащите от трудовия бранш следващата година ще бъдат най-засегнати откъм натрупванията за втора пенсия. " Хората, които в този момент ще се пенсионират, може би първи ще усетят резултата на това, което се случи ", уточни Стойков в предаването " Хоризонт до обед ".

Прехвърлилите партидите си от повсеместен пенсионен фонд в Национален осигурителен институт от днешна позиция може би са взели положително решение и са създали потребен ход, тъй като все още се оказва по този начин, че трансферираните партиди в Национален осигурителен институт до някаква степен са били непокътнати, предпазени, акцентира Иван Стойков и посочи: " Но при равни други условия средствата в Национален осигурителен институт не биха могли да се усилват интензивно, да се възползва страната от растежа на пазарите, с цел да може да усили средствата по партида на обезпечаваното лице. " Ситуацията е динамична, решения се взимат ден за ден, по тази причина е мъчно да се дават общовалидни рекомендации, посочи Стойков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР