Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще

...
Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще
Коментари Харесай

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Процесът почнал още в края на 2019 година, само че ще се задълбочи през 2020 година

Лихвите за ипотечните заеми не престават да са на исторически най-ниските си равнища, само че банките към този момент желаят по-голямо самоучастие от кредитополучателите

Банките стават по-рестриктивни към претендентите за ипотечен заем от браншовете, които са наранени най-силно от рецесията

Вероятността цените на парцелите, изключително на жилищните, да поевтинеят през тази година, е доста огромна и това към този момент не се крие от специалистите. Засега прогнозите се движат от “незначителни ” до към 20-30% спад, само че никой не вижда съображение да се стигне до срив, какъвто претърпя пазарът през 2009-2010 година, демонстрира допитване на “24 часа ”.

Причината за това обаче не е единствено в логистичните усложнения, които пораждат възбраните. Огледите да вземем за пример е невероятно да се организират и заради това

на пазара съвсем

не се пускат

нови

жилища Доколкото е допустимо, имотните организации се пренастройват да минат на онлайн огледи и все по-често обявите биват допълнени от видео на продаваните парцели, а действителното подписване на покупко-продажби се отсрочва.

Очакваният стопански спад обаче е по-дълбоката причина.

“Не става въпрос тъкмо за безработицата, тъй като от безработните никой в никакъв случай не е очаквал да купуват тъкмо жилища. Но доста хора, които до неотдавна са имали настройката да купят жилище, към този момент нямат същия възторг като преди. Защото се замислят дали ще имат нарастване на заплатата, дали ще получат бонуси и така нататък ”, разяснява дългогодишният заможен специалист Георги Павлов.

Другият проблем съгласно него ще пристигна от банките, без значение че за разлика от международната финансова рецесия преди 10 години сега те имат голям финансов запас, и то на ниска цена, който могат елементарно да дават като заеми с ниска рента.

“Но цената на обезпеченията ще падне и съгласно мен едно от първите неща, които ще създадат комерсиалните банки, е

да понижат

% от

цената на

парцела, който ще

кредитират ”,

сподели той. Доскоро банките кредитираха до 80 и даже 90% от цената на жилището, само че напълно скоро този % ще падне до 70%, предвижда специалистът.

Очакванията му удостоверява и кредитният съветник Тихомир Тошев. “Днес (петък - б.а.) излязоха новите предложения на 3 банки. Лихвите за ипотечните заеми не престават да са на исторически най-ниските си равнища - сред 2,8 и 3,2%, само че към този момент желаят по-голямо самоучастие от кредитополучателите – в границите на 25-30% от цената на купувания парцел.

Освен това стават по-рестриктивни към претендентите за ипотечен заем от браншовете, които са наранени най-силно от рецесията - превоз, туризъм. За работещите в региона на фармацията, хранително-вкусовата индустрия и ИТ бранша нямат смяна на изискванията ”, сподели Тошев.

Освен това банките към този момент

стопират да

кредитират

пазаруването на

парцели, които

са на стадий

строителство

“На акт 14, което е грубото строителство, до неотдавна отпускаха заеми, само че от няколко дни насам са го прекратили, защото има огромна неустановеност дали постройката ще бъде довършена. Няма рестрикции за парцели на акт 15, което значи да има довършителни работи, и акт 16, което е на процедура стартирането на постройката в употреба ”, сподели консултантът.

Тошев е оптимист и счита, че няма да има чак сриване на пазара: “Не дръзвам да предвиждам с точни числа, тъй като всичко зависи от това какъв брой време ще продължат рестрикциите. Ако през юни пандемията е единствено неприятен спомен и хората тръгнат обикновено на работа, ще се разминем с към 10-15% спад на цените. Ако обаче възобновяване на естествената работа се отсрочи чак за октомври, може да се стигне и до 30-процентен спад ”, сподели той.

Дори сега съгласно Тошев има доста продавачи, които вършат небивали преди този момент отстъпки – от порядъка на 5-10 хиляди евро от цената. Но става въпрос единствено за хора, които са притиснати по някаква причина да продават парцела си, а те са малцинство. Повечето избират да изчакат по какъв начин ще се развие обстановката.

Имотният специалист Георги Павлов планува, че цените на парцелите ще се върнат на равнищата си отпреди 2-3 години, т.е. има възможност да поевтинеят с 20-30%. Това ще трае тази и най-вече през първата половина на 2021 година

“До повече съгласно мен няма да се стигне, тъй като просто банките няма да го разрешат, а не забравяйте, че за разлика от 2008 година те в този момент са доста мощни. Те няма да разрешат срив от 50 и повече %, тъй като това ще ги сложи в слаба позиция. Затова нищо чудно, в случай че нещата се задълбочат,

скоро да чуете

от ЕЦБ апел

за предоставяне на

държавни

гаранции за

ипотечни заеми - и такива чудеса са се случвали по света ”, сподели той. И уточни за образец Съединени американски щати, където единствено за последната седмица е маркиран 35-процентен спад на претендентите за ипотечни заеми.

“Това незабавно даде сигнал на управляващите там да заговорят за нов метод на гарантиране на ипотечните заеми с присъединяване и на федералното държавно управление и този вид социализъм не трябва да учудва ”, добави Павлов.

Основателят и шеф на “Явлена ” Страхил Иванов също като Тихомир Тошев е на мнение, че натискът върху цените извънредно доста ще зависи от това какъв брой дълго ще продължи пандемията, въпреки да не желае да приказва с числа. Той предвижда, че в случай че естественият живот се възвърне в границите на април или най-малко до края на май, цените биха спаднали единствено нищожно и за малко време. Ако обаче нещата се задържат 6 месеца или повече, огромна част от продавачите ще са склонни да понижат цените, и то по-значително.

Впрочем първи сигнали за ценови напън върху жилищните парцели в България към този момент има и те са от края на 2019 година Според оповестените неотдавна данни на Евростат по растеж на цените на жилищата България към този момент е надалеч отвън първите 20 на пазара и се класира едвам на 23-о място с маркираните 5,4% повишаване на годишна база. Само допреди 2 години страната ни беше в първата десетка по повишаване в границите на Европейски Съюз и постоянно към 15-о до 18-о място в света.

През четвъртото тримесечие на 2019 година да вземем за пример цените на жилищата у нас са се повишили едвам с 1,1% по отношение на предходното тримесечие, макар че краят на годината е релативно мощен за имотния пазар и тогава се завършват забележителен брой покупко-продажби.

В България към този момент има огромни регионални градове измежду шестте най-големи града, в които даже има спад на цените. Това се е случило в Пловдив в края на 2019 година и се отнася единствено за новото строителство, което е поевтиняло с 2,3% спрямо предните три месеца. Макар цифрата да е нищожно, и може би ненапълно се дължи на инцидентни фактори, факт е, че за първи път от времената на международната финансова рецесия преди 10 години парцели поевтиняват, вместо да нарастват. Статистически данни за 2020 година към момента липсват, само че нищо чудно това да е единствено началото на всеобща наклонност.

За отбелязване е, че поевтинява новото строителство, до момента в който съществуващото има въпреки и напълно нищожен растеж. Т.е. поевтиняват жилищата, които са в по-високия ценови сегмент, а това е директно обвързвано със ставащото на строителния пазар.

Шефът на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев означи преди няколко дни в изявление за “24 часа ”, че доста строителни обекти в страната се замразяват наложително от инспекцията по труда, без значение че в сектора съблюдават инструкциите за дезинфектанти, маски, разстояние на служащите един от различен и така нататък

Друг проблем е, че доста доставки или се извършват неритмично, или напряко стопират и строителните компании са принудени да предоговарят периодите по договорите си, тъй като другояче ще изпаднат в нарушаване. По всяка възможност това ще докара до леко закъснение на новото строителство, още повече че зимният сезон обичайно не е доста мощен за него. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР