Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина

...
Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина
Коментари Харесай

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за засвидетелствуване подсигурява сигурността на машините - всяка машина ще бъде конфигурирана с един и същи програмен продукт. Това съобщи пред БНР Ангел Петров, някогашен основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Той уточни, че удостоверяването на сходство е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния тип избори - към апаратната и програмна част на машините, която е друга за всеки един избор.

Петров означи, че би трябвало да се подсигурява, че машината прави всичко, което е задала ЦИК като условия.

Той изрази запаси по отношение на прозрачността на подготовката на машините за изборите , като засегна тематиката за методиката и неяснотата какви мнения са постъпили по време на публичното разискване.
 ЦИК: Подготовката за изборите върви обикновено и в период
ЦИК: Подготовката за изборите върви обикновено и в период

За Европейския парламент присъединяване са декларирали 24 партии и обединения и един предприемчив комитет

" Интересното е, че тази секция - " Избори ", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, постоянно до момента сме правили събитие - казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и стимулирали за какво. В момента има претекстове към методиката и в претекстовете доста ясно е обяснено какво е променено в методиката, само че това е преди публичното разискване ", разясни Петров.

Той уточни, че в 60-дневната хронограма на ЦИК няма експлицитен период за удостоверяването на машините. Законотворецът обаче е сложил в закона на практика неосъществим за реализация период от 20 работни дни, в който от момента на приемане на техническите устройства за гласоподаване три институции би трябвало да удостоверят машините. Петров съобщи, че всеобщата процедура в изборите досега сочи, че това е неизпълнимо.

Според него този период може да бъде употребен като опрощение за анулация на машинното гласоподаване. Експертът предизвести, че фиксацията в този период дава опция за прекачване на отговорност от една институция на друга.
 Утвърдена е методика за засвидетелствуване на машините за изборите
Утвърдена е методика за засвидетелствуване на машините за изборите

Процесът ще стартира откакто МЕУ получи машините от ЦИК

Той разкритикува " цялостната липса на гласност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, с цел да се удостоверят тези машини ".

Петров съобщи, че няма проект за засвидетелствуване на машинното гласоподаване. Той уточни, че в този проект се разписва така наречен доверено създаване и подобен проект още не е качен. Експертът е безапелационен, че би трябвало да има ново доверено създаване. ЦИК имала подготвен програмен продукт, който обаче трябвало да бъде тестван за нови уязвимости - това е съществена част от процеса на засвидетелствуване.

" В момента е основана опция софтуерът, който е употребен на локалните избори, без каквото и да е засвидетелствуване, да се употребява за изборите за Европейски парламент и за Народно заседание. Което значи, че в случай че не забележим проекта за машинно гласоподаване, единствено можем да гадаем дали ЦИК би поискала отначало да прави доверено създаване ", разяснява Петров.

" За мен е извънредно чудно какво засвидетелствуване вършим, в случай че нямаме стъпките, стадиите. Не знаем какво е планувано и никой не ни споделя какво е планувано ", заключи той.

" Сиела Норма " завоюва публичната поръчка за машинния избор на 9 юни

Фирмата е единствената, подала документи за участие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР